Potrivit cercetatorilor Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara, alimentatia unui om nu trebuie sa depaseasca o anumita cantitate de aluminiu pe saptamana, care s-a calculat in functie de greutatea corporala. Dupa calculele expertilor, cantitatea tolerabila de aluminiu (Tolerable Weekly Intake - TWI) este de un miligram de aluminiu/kg/saptamana, acestia estimand ca la o parte semnificativa din populatia europeana indicele TWI ar fi depasit.

In general, expunerea la aluminiu se face in principal prin intermediul hranei. Aluminiul din mancare provine din mai multe surse: folosirea aditivilor alimentari care contin aluminiu, prepararea hranei in diverse materiale care contin aluminiu - folii de aluminiu, tigai, cratite. Printre alimentele prin intermediul carora aluminiul ajunge in corp se numara painea, prajiturile, biscuitii sau pastele, legumele (ciuperci, spanac, ridichi si laptuci), bauturile (ceai si cacao), precum si unele vitamine pentru copii, medicamente sau alte produse care contin aluminiu, apa potabila fiind o sursa minora.