In urma unei eruptii solare care a avut loc duminica, miercuri noapte a putut fi observata aurora boreala.

Laboratorul solar al NASA, Solar Dinamics Observatory (SDO), a detectat duminica o explozie la suprafata Soarelui care a facut ca in spatiu sa pluteasca tone de plasma. In traiectoria sa, plasma s-a apropiat de Pamant, iar la ciocnirea cu polii magnetosferei terestre a produs o lumina. Aceasta lumina difuza a fost proiectata in ionosfera terestra, acest fenomen purtand numele de “aurora boreala”, potrivit Stiri de Bine.

Un astronom de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizica (CFA) a afirmat in zilele trecute ca “eruptia se indreapta direct spre Pamant si se asteapta sa ajunga la primele ore ale zilei de 4 august.” [[VIDEO] NASA: Un "tsunami solar" ar putea lovi Pamantul]

De cele mai multe ori, aurorele boreale sunt vizibile la latitudini mari. Insa, in timpul unei furtuni geomagnetice se pot produce aurore care sa lumineze cerul la latitudini mai joase. Soarele trece prin cicluri regulate de activitate, astfel ca, la fiecare 11 ani, are loc o perioada de activitate maxima. Ultima eruptie demonstreaza ca Soarele “s-a trezit” din nou.

Prin urmare, in aceste zile expertii urmaresc cu atentie maxima fenomenele din spatiu pentru a surprinde “luminile nordului”, asa cum mai este numita aurora boreala. Prognoza fenomenului arata o aurora activa pe 4 august, o aurora extrema pe 5 august si una moderata pe 6 august.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.