Consumul de iaurt pare sa fie unul dintre "secretele" longevitatii in randul bulgarilor, potrivit unei analize a jurnalistilor britanici, in care este remarcat faptul ca bulgarii traiesc, in medie, mai mult decat romanii.

  • Iaurtul, unul dintre "secretele" datorita carora bulgarii traiesc mai mult decat romanii
In muntii Rodopi din Bulgaria se afla cea mai mare concentrare de oameni care ajung la varsta de 100 de ani, noteaza The Guardian, cu mentiunea ca fiecare bulgar consuma anual, in medie, aproape 30 de kilograme de iaurt fabricat la domiciliu, citeaza NewsIn.

In aceeasi analiza cu iz de documentar, jurnalistii britanici noteaza faptul ca popularitatea iaurtului in era moderna este atribuita lui Elie Metchnikoff, un om de stiinta ucrainean care a constatat longevitatea satenilor bulgari din Rodopi. Acesta a si descoperit, ulterior, una dintre principalele bacterii din iaurtul bugaresc, pe care a numit-o bulgaricus bacillus. Potrivit lui Metchnikoff, aceasta bacterie ar ajuta la distrugerea "coloniilor de bacili in putrefactie din intestinul gros".

Consumator inrait de iaurt, ucraineanul a trait 71 de ani, departe insa de recordul unui turc pe nume Zaro Agha, despre care se spune ca atunci cand a murit, in 1934, ar fi avut intre 157 si 164 de ani. Longevitatea acestuia a fost pusa pe seama cantitatilor mari de iaurt consumate.

Subiectul iaurtului miraculos a starnit insa si scandaluri. Un exemplu este cel al unei companii suedeze care a folosit fotografia unui barbat de origine turca pentru promovarea unuia dintre produsele sale, cu trimitere la povestea longevitatii.

In cele din urma, barbatul in cauza s-a dovedit a fi grec, si nu turc, iar in urma procesului judecat saptamana trecuta, acesta a primit daune in valoare 160.000 de lire sterline.

In prezent, mai multe lanturi americane de baruri dedicate iaurtului se extind zilnic, inclusiv in Europa, oferind alternativa iaurturilor cu mai putine grasimi.

Citeste si:
Români și bulgari, sclavi la abatorul Tönnies în Germania. Cum sunt...
Români și bulgari, sclavi la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.