Scarile piramidelor maiase functionau precum un instrument muzical: proiectate pentru a provoca difractia sunetului pasilor celor care calcau pe ele, reproduceau sunete asemanatoare celor facute de picaturile de ploaie cazand intr-o baltoaca.
Potrivit unui studiu international aparut in New Scientist, destinatarul mesajului muzical era Chaac, Zeul Ploii, venerat in zonele din Mexic unde precipitatiile erau foarte rare.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii Jorge Cruz de la Professional School of Mechanical and Electrical Engineering din Mexico City si Nico Declercq de la Georgia Institute of Technology, Statele Unite au confruntat frecventele sonore care se produc urcand scarile de la El Castillo, structura piramidala din complexul arheologic Maya de la Chichen Itza, cu cele de la Piramida Lunii din Teotihuacan, in centrul Mexicului. [Efectul acustic al Piramidelor]

Potrivit La Repubblica, in ambele situri, ei au inregistrat sunetele auzite la baza atunci cand cineva urca scarile, remarcand (tot in ambele cazuri) o asemanare cu zgomotul si frecventa picaturilor de ploaie. Potrivit oamenilor de stiinta, aceasta s-ar datora difractiei sunetului provocata de scari, care rupand unda sonora reproduc un efect similar celui facut de ploaie. De capacitatea piramidei El Castillo de a reproduce sunete se discuta de ani de zile, dar nimeni n-a reusit sa clarifice nici mecanismul care provoaca fenomenul si nici eventuala lui utilitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.