Autoritatile locale din China au acumulat datorii "acunse" de cel putin 10.000 miliarde de yuani (1.500 miliarde de dolari), pe care le-au mascat folosind mii de vehicule investitionale folosite pentru imprumuturi, a declarat parlamentarul chinez Yin Zhongqing.

Aceste datorii vor deveni, probabil, neperformante odata cu apropierea de finalizare a proiectelor pe care le-au finantat, considera Yin, membru al comisiei pentru finante si afaceri economice din parlamentul Chinei, intr-un interviu pentru Reuters Insider, preluat de CNBC. [China, pregatita sa ajute la salvarea euro]

Nu este clar in prezent care imprumuturi vor deveni neperformante, intrucat acestea nu trebuie achitate pana la incheierea proiectelor pentru care au fost contractate, informeaza MEDIAFAX.

"Valoarea mare a datoriilor acumulate de autoritatile locale de la finele lui 2008 pentru a combate impactul crizei financiare globale va deveni o povara grea pentru dezvoltarea ulterioara a Chinei", a spus oficialul chinez.

Autoritatile locale, de nivel districtual, au un risc ridicat de faliment, deoarece dispun de putine resurse financiare, a avertizat Yin.

"In 2009 si 2010, 70% din imprumuturile de pe aceste platforme de investitii si finantare au fost generate la nivel districtual, unde autoritatile nu au active valoroase, iar unele nu-si permit nici macar plata salariatilor. Datoriile acumulate astfel, chiar si cu garantii guvernamentale, pur si simplu nu pot fi platite. In alte cuvinte, cand au imprumutat banii, autoritatile locale nu intentionau sa ii returneze", a afirmat parlamentarul. [Cand va deveni China prima putere a lumii?]

Autoritatilor locale din China le este interzis sa se imprumute direct, astfel ca infiinteaza vehicule investitionale care iau credite de la banci, garantate de stat sau cu active, mai ales terenuri. Aceste datorii nu apar in datele autoritatilor centrale de la Beijing.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.