Piata petroliera a cunoscut in 2008 o drama in doua acte, marcata de stabilirea unui record istoric de 147,50 dolari/baril, urmata de o prabusire rapida in a doua jumatate a anului, la mai putin de 40 dolari/baril, ce ar putea atrage probleme grave de aprovizionare.

Pe 2 ianuarie, pretul barilului de petrol a depasit pragul psihologic de 100 dolari/baril. Au urmat sase luni in care pretul a depasit recordurile aproape in fiecare zi, culminind pe 11 iulie cu o valoare de 147,50 dolari/baril, scrie AFP.

Piata nu va uita prea repede anul 2008, "unul dintre cei mai dificili si volatili cunoscuti vreodata", subliniaza Peter Beutel, din cadrul cabinetului american Cameron Hanover.

Dupa acest apogeu, pretul s-a prabusit rapid, ajungand la inceputul lunii decembrie la o cotatie de 39,35 dolari/baril pe piata londoneza, potrivit NewsIn.

Producatorii de petrol au avut parte, astfel, de sase luni de extaz, urmate de alte sase luni de agonie.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.