Inca de la debutul programului Prima Casa proprietarii de garsoniere si apartamente cu doua camere au mizat pe o crestere a preturilor cu pana la 20%, devenind totodata mult mai putin flexibili in procesul de negociere.
Numarul sustinut de vizionari ca urmare a interesului sporit al clientilor pentru acest tip de unitati locative i-a determinat sa profite la maximum de programul guvernamental.

Potrivit specialistilor Eurometropola, un aspect foarte important care trebuie luat in calcul este evaluarea proprietatii inainte de acordarea creditului de catre institutia bancara. Astfel, o proprietate negociata la un anume pret pentru care s-a platit chiar un avans, poate fi evaluata la un pret mai mic, ceea ce inseamna un efort financiar suplimentar din partea clientului pentru achizitionarea locuintei sau pierdera avansului acordat proprietarului.

“In situatia in care clientul avea deja negociat un anumit pret cu vanzatorul si platise un avans pentru acest imobil va avea urmatoarele variante: (i) suplimentarea aportului propriu, (ii) renegocierea pretului cu vanzatorul in masura in care acesta este dispus la acest lucru, varianta putin probabila avand in vedere ca odata platit avansul se presupune asumarea de catre cumparator a pretului stabilit initial, sau (iii) solicitarea returnarii avansului in situatia in care in antecontractul semnat s-a prevazut expres conditionarea finalizarii creditului” a declarat pentru Eurometropola Anamaria Rotar, Chief Operating Officer Kiwi Finance.

In cazul in care clinetii au inceput cautarile pentru achizitionarea unei locuinte prin programul Prima Casa, Rotar le sugereaza semnarea antecontractului dupa ce a fost efectuata evaluarea imobilului, fie in situatiile in care aceasta varianta nu este posibila, sa includa in contract o clauza care sa le permita returnarea avansului in cazul in care creditul nu este aprobat de catre banca.

Daca sunteti interesat de achizitionarea unei locuinte prin programul "Prima Casa" nu uitati sa luati in calcul costurile aditionale cumpararii unei locuinte si sa analizati care este varianta cea mai buna pentru dvs.: Creditul in euro vs. creditul in lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.