Business 6 Iulie 2009 19:51
Ofertele depuse de cele 20 de banci participante la programul 'Prima Casa' nu au adus surprize foarte mari, asa cum era si de asteptat, majoritatea incadrandu-se in limita fixata de Guvern. Doar cateva s-au indurat sa mai taie putin din nivelul maxim al marjei de 4%, in timp ce altele au diminuat sau au renuntat la marja, insa au introdus anumite comisioane.
Newschannel.ro a realizat un top al celor mai avantajoase 13 dobanzi practicate de bancile inscrise in programul "Prima casa". Astfel, potrivit Newschannel.ro, primele 5 clasate sunt:

  • Locul 1 - ATE Bank. Cea mai avantajoasa dobanzi la creditele in euro vine din partea ATE Bank. Institutia practica o marja de 3,8% peste Euribor si de 2,4% peste Robor, fara alte comisioane, dobanda la creditele in euro ajungand la 5,37% si 13,12% la cele in lei, calculate la cotatiile Robor si Euribor din ultima saptamana.
  • Locul 2 - Banca Comerciala Romana (BCR) vine cu credite numai in euro si scade marja la 3,8%, insa, prin aplicarea comisionului de acordare de 0,017% dobanda efectiva va ajunge la 5,38% pe an. In schimb, BCR nu percepe comision de rambursare anticipata si accepta pana la patru coplatitori, indiferent de gradul de rudenie.
  • Locul 3 - CEC Bank. CEC Bank este in prezent un competitor important pentru bancile private, insa doar la nivelul creditelor in lei. Banca a stabilit cea mai mare marja la cotatia Robor, de 1,9%, dobanda anuala efectiva ajungand astfel la 12,62% la imprumuturile in lei si nu percepe comisioane de acordare, analiza, gestiune sau rambursare anticipata. CEC Bank vine si cu alte facilitati pentru cei care se grabesc sa obtina un credit pana la sfarsitul acestui an. Pentru imprumuturile de maxim 60.000 euro, echivalent in lei, nu se percepe comision de evaluare. In plus, pentru primul an, banca va suporta prima aferenta politei de asigurare obligatorii, potrivit reprezentantilor bancii. Durata maxima de finantare este de 30 de ani iar perioada de gratie de maxim 180 de zile.
  • Locul 4 - Banca Transilvania. Bancherii de la Cluj au recurs la o strategie de marketing prin reducerea marjei de 4%, insa a aplicat comisioane mai mari, astfel incat, in final, costul total sa ajunga tot la nivelurile maxime admise. Dobanda la creditele in euro se situeaza in limita stabilita de normele metodologice, cu o dobanda 5,57% la euro si cu o dobanda anuala efectiva in lei de 13,12% la lei, ca urmare a comisionului de gestiune de 2,4% pe an.
  • Locul 5 - Bank Leumi. Banca israeliana a coborat costurile putin sub maximul admis de lege si a stabilit marjele la 3,95% peste Euribor - in cazul creditelor in euro - si la 2,45% peste Robor - pentru creditele in lei, stabilind o dobanda de 5,52% la euro si 13,17% la creditul in lei.

Restul topului il gasiti aici.

Va reamintim ca cele 20 de banci care au depus oferte sunt BCR, BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Bank Leumi, ATEbank, Intesa Sanpaolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Unicredit Tiriac Bank, ING Bank, Emporiki, Millennium Bank si Garanti Bank.

Totul despre "Prima Casa"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.