Noua companie energetica nationala este pe cale de a se naste printr-o fuziune, ca o structura in subordinea AVAS

Telenovela infiintarii companiei energetice nationale, inceputa in toamna anului trecut, continua printr-un nou atac al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Autoritatea profita de faptul ca nu a fost elaborata inca o lege a holdingului, dupa care sa functioneze noua entitate, asa cum vrea Ministerul Economiei si Finantelor, si anunta ca va propune guvernului in viitoarea sedinta aprobarea propriei variante. Potrivit acestui proiect, Electrica preia producatorii de energie Hidroelectrica, Rovinari si Turceni. Astfel, AVAS, care detine participatia majoritara a Electrica, va controla si megacompania energetica. Producatorii care vor intra in aceasta structura acopera peste 50% din productia de energie romaneasca, conform expertilor din domeniu.

Daca noua companie ar avea un alt for tutelar, Autoritatea ar ramane efectiv fara „obiectul muncii“, companiile din domeniul energiei fiind cele mai valoroase din portofoliu.

Reprezentantii ministerului au criticat in repetate randuri proiectul AVAS, aratand ca MEF este institutia abilitata sa gestioneze sistemul energetic, in timp ce Autoritatea este responsabila doar de privatizari. Mai mult, Vosganian a dat asigurari ca noua entitate va fi de tip holding. O lege in acest sens, insa, nu va aparea mai devreme de luna septembrie.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.