Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romnia (CNADNR) va plati companiei americane Bechtel peste un miliard de euro pentru un tronson din autostrada Transilvania in lungime de 76 km
Potrivit unui raport al consultantului, firma franceza Scetauroute – BCEOM, care supervizeaza lucrarile de constructie a autostrazii Brasov-Bors, tronsonul de autostrada 3B Mihaesti - Suplacu de Barcau va costa de doua ori mai mult decat prevede studiul de fezabilitate initial. “Valoarea lucrarilor pentru sectiunea 3B - Mihaesti - Suplacu de Barcau, conform Anexei 10 la contractul de construire, este de 470.191.340 de euro, fara articole generale. Valoarea lucrarilor conform studiului de fezabilitate reactualizat este de 1.036.300.000 de euro, reprezentand o crestere de 2,2 ori fata de limita valorica a cantitatilor convenite prin contractul de proiectare”, se precizeaza in raportul Scetauroute – BCEOM. Chiar daca un kilometru de autostrada costa intre 3 si 6 milioane de euro in zona de deal, americanii de la Bechtel construiesc tronsonul 3B Mihaesti - Suplacu de Barcau cu aproximativ 13,8 milioane de euro pe kilometru.

“In zona Mihaesti - Suplacu de Barcau este un relief dificil cu miscari tectonice. Trebuie sa asiguram siguranta cetatenilor”, ne-au explicat oficialii CNADNR. Conform raportului consultantului, tronsonul Mihaesti - Suplacu de Barcau a fost majorat anul trecut la circa 891 milioane de euro. “Costul constructiilor estimat in studiul de fezabilitate revizuit in luna august 2007 este de 891.497.712 de euro. Totalul din studiul de fezabilitate actualizat, respectiv 891.498.000 de euro, este cu 90% mai mare decat costul-tinta stabilit initial la 470.119.832 de euro”, se arata in raport.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.