La pompa carburantul a crescut cu 5% de la inceputul anului si cu 30% fata de martie 2007 * Pe piata mondiala, petrolul se apropie de maximul istoric
Carburantii comercializati de cei mai mari operatori, Petrom si Rompetrol, s-au scumpit de la inceputul anului cu pana la 2400 lei vechi/litru, reprezentand o majorare de 6% in cazul motorinei si de 5% la benzina, cresterea fata de martie 2007 fiind de pana la 30%.

Pretul intern al carburantilor tine cont de cel international al titeiului si al produselor petroliere. Si pretul gazelor naturale tine cont tot de pretul petrolului. Ieri, barilul de petrol a ajuns la un nou maxim istoric, de aproape 110 dolari. In aceste conditii, cei doi mari furnizori de gaze, Distrigaz Sud (DGS) si Eon Gaz Romania (fosta Distrigaz Nord) au cerut majorarea pretului pentru populatie cu aproximativ 12 procente, incepand cu 1 aprilie. Petrom si Rompetrol, cele doua companii care acopera circa 50% din piata carburantilor, calculeaza preturile benzinelor si motorinelor in functie de mai multi factori, unul dintre cei mai importanti fiind cotatia internationala a titeiului, care a cunoscut de la inceputul anului si pana in prezent o crestere de peste 11 procente, de la 96 de dolari/baril la aproape 110 dolari/baril. Fata de luna martie 2007, cand pretul era de circa 62 dolari/baril, majorarea pretului international al petrolului a depasit 80%. Astfel, in medie, preturile benzinelor pe piata romaneasca s-au majorat, in medie, in ultimul an, cu 20%, iar ale motorinelor - cu 29%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.