Leul va continua sa se intareasca in 2007, dar aprecierea va ramane sub nivelul ratei anuale a inflatiei, pe care banca centrala urmareste sa o mentina in jurul unei tinte de 4%, cu o eroare "acceptata" de un procent, a declarat la Viena viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.

Leul se va aprecia sub inflatie in 2007 "Aprecierea reala a leului va continua in viitorii ani, nu in mod necesar de o maniera continua, zi dupa zi, luna dupa luna, pentru ca exista castiguri de productivitate si asta este ceea ce evalueaza de fapt piata cand da o cotatie leului", a spus Popa la Forumul "The Euromoney Central and Eastern European Forum", care are loc la Viena.

"Eu consider ca productivitatea in crestere este sustenabila in termenii aprecierii reale a monedei nationale, nu in termenii intariri nominale. Cu cat este mai rapida aprecierea nominala, cu ata mai mare este riscul unei tendinte inverse, de cadere a monedei", a spus Popa, citat de NewsIn. In 2006, fluxul de capital strain a atins noua miliarde euro-Cristian Popa
16 ianuarie 2007 17:23:58

Potrivit estimarilor bancii centrale, anul trecut au intrat in Romania in jur de noua miliarde de euro, suma care include investitiile straine directe, cele de portofoliu, in piata imobiliara si transferurile de bani de la lucratorii din strainatate, a declarat, marti, viceguvernatorul Cristian Popa

"Datele noastre preliminare indica faptul ca, in 2006, au fluxurile de capital intrate in Romania au fost in jur de noua miliarde euro, inclusiv investitii straine directe. Cifra include atat investitiile de portofoliu si plasamentele in piata imobiliara, cat si trasferurile de bani ale lucratorilor din strainatate", a mai spus viceguvernatorul bancii centrale.

Banca centrala monitorizeaza cu mare atentie fluxurile de capital care se indreapta spre piata imobiliara si evolutia acesteia, deoarece acesti bani contribuie la aprecierea leului, a mai spus arhitectul politicii monetare a bancii centrale.

Banca centrala va avea o atitudine prudenta in 2007

Banca centrala isi va pastra o atitudine prudenta in 2007, dar, pentru a decide o eventuala micsorare a ratei dobanzii de politica monetara va evalua conditiile pietei, masurile de limitare a creditarii, evolutia leului si nivelul rezervelor, a declarat explicat Cristian Popa.

"Nu pot spune daca si cand vom reduce dobanzile de politica monetara. Dar pot dezvalui ca vom fi prudenti, vom evalua conditiile din piata monetara, vom cantari efectul asa numitelor masuri neortodoxe de limitare a creditarii, evolutia cusrului de schimb a leului si nivelul rezervelor valutare", a precizat Popa la Formul Euromoney de la Viena. Obiectul principal al bancii centrale este ca politica monetara sa slujeasca temperarii inflatiei, a adaugat viceguvernatorul.

Politica fiscala ar trebui sa fie in acord cu cea monetara

Banca centrala nu-si poate face treaba izolata si este necesar ca politica fiscala se se armonizeze cu politica monetara, considera viceguvernatorul BNR.

"Fara o armonizare intre politica monetara si cea fiscala, banca centrala nu-si poate face treaba in izolare, astfel incat sa mentina o tendinta de temperare a inflatiei pentru o perioada mai indelungata de timp", a spus Popa.

Viceguverantorul bancii centrale a mai spus ca reluarea emisiunilor de titluri de stat in piata locala este esentiala pentru piata financiara, deoarece stabileste niste nivele ale dobanzilor pe termen lung, care sunt utile companiilor pentru a-si indeplini planurile pe termen lung, da posibilitatea unei gestionari a Trezoreriei mai flexibile si reduce nivelul dobanzilor si al costurilor imprumuturilor.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.