Summitul NATO de la Bucures ti, din 2-4 aprilie, va fi precedat de o intalnire de gradul „0“ dintre presedintele SUA, George W. Bush, si liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Organizatorii summitului nu confirma inca informat ia, dar intrevederea, spun surse oficiale, ar fi fost deja stabilita si se va tine pe 1 aprilie, insa nu in Capitala, ci la resedinta de vara a presedintelui Traian Basescu de la Neptun.
Astfel, sunt toate sansele ca aeronava lui Bush, Air Force One, sa aterizeze in Romania direct la Constanta si nu la Bucuresti.

Litoralul, scotocit de Secret Service De altfel, litoralul romanesc a fost impanzit, saptamana trecuta, de coloane oficiale insotite de antemergatori de la SPP, iar saptamana aceasta vor sosi la Constanta ministrul de interne, Cristian David, si adjunctul sefului Politiei Romane, comisarul-sef Petre Toba. Zilele trecute au fost inspectate drumurile nationale din judetul Constanta, mai ales DN 2A Constanta - Harsova, cu oprire la Mihail Kogalniceanu, si DN 39 Constant a-Mangalia, cu oprire la Neptun. „Au fost vizitate si cateva unitati militare, dar si aerodromul militar MK“, a confirmat, pentru EVZ, un reprezentant al Consiliului Judetean Constanta.

O alta sursa adauga insa ca totul ar fi avut legatura cu intalnirea de la Neptun, unde „seful SUA s-ar putea intalni cu presedintele rus Vladimir Putin si cu Traian Basescu“.

Autoritatile constantene nu stiu insa daca, de la aeroport, George W. Bush se va deplasa la Neptun cu elicopterul sau „pe roti“ si nici cum va ajunge apoi la Bucuresti, unde va fi cazat la Hotelul Marriott. Oficial, autoritatile locale au refuzat sa dea detalii despre controlul-fulger de saptamana trecuta, dar au confirmat ca verificarile au inceput la Aeroportul „Mihail Kogalniceanu“. Din echipa de inspectie ar fi facut parte agenti ai Secret Service (serviciul de protectie al presedintelui SUA), reprezentanti ai Ministerului Apararii, SRI, SPP si ai Politiei Transporturi. Cert este ca, pana la finele summitului, politistii constanteni nu vor avea zile libere sau concedii.