Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere (ANDZM) s-a dovedit, inca de la infiintarea ei, in 1997, o vaca numai buna de muls. Zeci de milioane de euro din finantarile statului si din cele ale unor institutii financiare internationale au fost risipite pe proiecte care vizau, vezi Doamne!, ajutorarea minerilor ramasi fara loc munca dupa inchiderea minelor. Purtand nume pompoase, cum ar fi "Inchiderea minelor si atenuarea impactului social" sau "Inchiderea minelor, refacerea mediului si regenerarea socio-economica", proiectele respective au bagat sume mari in buzunarele multor "baieti destepti" din cadrul Agentiei sau ale unor apropiati ai acestora.

"Revitalizata" prin ordonanta de urgenta nr. 72 din iunie 2005, ANDZM se afla de ceva timp in centrul unui mare scandal politico-financiar cu iz penal. Concret, actualul director al Agentiei, Marcel Hoara, membru PD, este acuzat de sindicalistii din institutie precum si de cei din domeniul mineritului ca a pus agentia la dispozitia fostului secretar de stat de la Industrii, Ionel Mantog, membru de vaza al PD, obligat sa se retraga in urma unor anchete pe care DNA le-a deschis pe numele sau. Hoara este ghidonat nu numai de Mantog, el dovedindu-se a fi si marioneta lui Marin Condescu, seful Federatiei Nationale Mine Energie, unul dintre cei mai influenti lideri sindicali din minerit, dupa arestarea lui Miron Cozma. Un personaj care, la fel ca si Ionel Mantog, este protejat de seful statului. Sub obladuirea fostului ministru Seres si, acum, a lui Varujan Vosganian, Hoara a transformat ANDZM in feuda cuplului Mantog-Condescu.

Hoara calca in picioare sentintele Justitiei

Una dintre "sarcinile" directorului Marcel Hoara, misiune trasata de pedistul Ionel Mantog, este acoperirea si protejarea in continuare a unui contract in valoare de 4,6 milioane de dolari, incheiat cu Gruppo Soges din Italia, pentru consultanta privind Centrele de Afaceri. Conform surselor sindicale din cadrul ANDZM, contractul respectiv a fost adjudecat in urma unei licitatii controversate. Licitatie care in cele din urma a fost suspendata printr-o sentinta definitiva, nr. 1081/17.05.2006, a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a VIII-a Contencios Administrativ, de catre un alt competitor si anume Parteners Consulting SRL. Insa interesele in derularea respectivului contract sunt atat de mari incat Marcel Hoara a ignorat respectiva sentinta, si a semnat contractul. In prezent, exista pe rol atat un litigiu cat si o cercetare penala. Conform surselor sindicaliste, se pare ca nivelul comisionului incasat este situat undeva la 300.000 USD, iar beneficiari ar fi Ionel Mantog, fost secretar de stat si cel care a contrasemnat contractele, Marcel Hoara, Radu Iacob, fost director al Unitatii de Management Proiect (UMP), Tina Cosmaciuc, actual director UMP, precum si un functionar de la Oficiul Bancii Mondiale pentru Romania, care a avizat favorabil controversata licitatie.

Interese de afaceri

Sforarii lui Hoara, nascut in Motru, judetul Gorj, il tin la conducerea institutiei cu scopul de a dirija fondurile ANDZM spre Gorj si spre zone unde sindicatele miniere din Gorj au interese si sa transforme institutia intr-o structura semiprivata.

Mantog si Condescu vor sa aiba controlul total al ANDZM. Miza este gestionarea unui alt proiect, in valoare de 400 de milioane de euro, proiect focalizat doar pe zece comunitati miniere, adica aproape 50 la suta din cele de pe teritoriul judetului Gorj. Protectorii lui Marcel Hoara in Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), minister condus acum de liberalul Varujan Vosganian, sunt legati intre ei nu numai prin diverse cumetrii, cum spuneam, ci si prin interese de afaceri "penale". Unul dintre acestia este Sorin Gaman, nascut in Targu Jiu, judetul Gorj, director general al Directiei Miniere - Resurse Minerale. Altul este Radu Nicolae Chiurtu, director al Directiei de Resurse Umane. Nu in ultimul rand trebuie amintit printre sustinatorii lui Hoara si Viorel Palasca, secretar de stat in MEF, fost secretar general al Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Alt sustinator influent al lui Hoara este Radu Mironovici, director tehnic la Unitatea Management Proiect, fost director la Compania Lignitului Oltenia, unde era coleg si prieten cu Mantog si Condescu, fost specialist tehnic in cadrul Unitatii Management Proiect pentru inchideri mine, conservari si ecologizari. Mironovici a fost primul sef al ANDZM, numit cu sprijinul sindicatelor miniere Gorj, conduse de Marin Condescu, si de catre liderii PD din Gorj si de la centru.

De asemenea, Nicolae Turdean, consilierul ministrului Vosganian, director UMP pentru inchideri mine si ecologizari, este, de asemenea, un sustinator de data recenta al lui Marcel Hoara. Interesele acestora sunt legate si se intersecteaza pe zona afacerilor cu proiectele de inchideri mine, conservari si ecologizari, ale contractelor de achizitii si vanzari de carbune, de vanzari de energie si compensari energie, ale reparatiilor de utilaj minier, de livrari combustibili pentru unitati miniere si complexe energetice, ale recuperarilor fierului vechi, pe participatii in multe consilii de administratie ale companiilor din sectorul mineritului. Spre exemplu, in perioada 2004-2007 Radu Nicolae Chiurtu, director al Directiei Resurse Umane din MEF, a fost si inca mai este membru in sase consilii de administratie si adunari generale ale actionarilor, avand surse de venit considerabile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.