Facturile mari la electricitate au speriat conducerile școlilor din Caraș Severin. Un liceu din Reșița, de pildă, a primit o factură de 33.000 de lei pentru o singură lună. Bizar este că instituția a fost eficientizată energetic și are și panouri solare. Totuși, preventiv, Inspectoratul Școlar a îndemnat unitățile de învățământ să facă economie la sânge.

Factură de 33.000 de lei pe lună la energie pentru un liceu din Reșița

„Colegiul Național Traian Lalescu din Reșița a primit în septembrie două facturi la energie, una în valoare de 17.552 de lei, iar alta în valoare de 15.662 de lei”, a declarat Adrian Doxan, director Colegiului Național Traian Lalescu, Reșița, pentru Observator.

Unitatea de învățământ a trecut nu de mult printr-un proces de reabilitare energetică în cadrul căruia a fost datată și cu patru panouri solare cu o putere instalată de 30 de kilowatti.

„Generează cam 80-85% din consumul energetic. Asta ar însemna ca factura să fie una derizorie în fiecare lună”, a transmis Ioan Popa, primar Reșița.

Conducerea școlii este convinsă că este vorba despre o eroare: „Indexul vechi citit este de 944 KW, indexul nou citit este de 1189 de kw, deci, o diferenţă de 255 de kw, iar cantitatea facturată de operator este de 6.375”, a spus Adrian Doxan, director.

De altfel, nu este singura școală din județ care a primit facturi uriașe. „Ultima factură venită a fost undeva la peste 12.000 de lei. Mi se pare foarte mult, enorm, ţinând cont că venim din perioada de vacanţă şi nu prea am folosit energia electrică”, a transmis Flavius Lepa, director școală generală Romul Radea - Oravița.

Colegiile nu vor trece în mediul online oricât de mari vor fi facturile la electricitate și gaz, au asigurat autoritățile județene din Caraș-Severin. Directorii, însă, sunt sfătuiți să economisească.

„Din punctul nostru de vedere al Inspectoratului Şcolar, e foarte clar că vom impune o responsabilizare a conducerii pentru a eficientiza un pic şi a economisii energia. Adică, nu mai stăm la ore cu geamurile deschise”, a declarat Carina Pristavu, inspector general ISJ Caraș Severin.

Citeste si:
Dorian Popa și-a pus panouri solare, după ce i-a venit factura la...
Dorian Popa și-a pus panouri...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Octombrie 2022 - 12 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.