Comuna Dudeștii Vechi din Timiș este la un pas de a fi independentă energetic. Autoritățile au transformat clădirea primăriei şi liceul: fără calorifere, fără aer condiţionat, toate izolate şi cu sistem de încălzire ecologic. Mai mult, în curând, apele geotermale vor încălzi toate instituțiile publice din comună. Proiectele au costat aproape opt milioane de euro. Primarul comunității spune că „fondurile europene pot face foarte multe”.

Dudeștii Vechi, comuna din România aproape de a fi independentă energetic

„Fondurile europene pot face foarte multe. Nu dorim să mai tăiem lemne, nu dorim să mai cumpărăm cărbuni sau să umplem rezervoarele cu motorină pentru cazanele acestea de tip vechi”, a declarat Bono Cucalan, primar Dudeștii Vechi, conform Observator.

În prezent, în niciuna dintre încăperile primăriei din Dudeștii Vechi nu mai sunt calorifere și nici aparate de aer condiționat. Pardoseala este și încălzită, și răcită, în funcție de anotimp, iar împreună cu sistemul performant de ventilație se obțin temperaturile dorite.

Sistemul are și capacitatea de recirculare și purificare a aerului, iar facturile sunt deja cu 30-50% mai mici. Dările s-ar putea reduce și mai mult, în condițiile în care primăria are în plan să investească jumătate de milion de euro în panouri solare.

„Şi mai avem un proiect în derulare de încălzire a tuturor instituţiilor publice cu ape geotermale, care este de 6 milioane de euro”, a completat Bono Cucalan, primar Dudeștii Vechi.

De asemenea, liceul din localitate a fost beneficiarul programului de eficientizare energetică. Aici, investiția a fost de un milion de euro.

„În anii trecuţi cheltuiam până şi spre 200.000 de lei pe an pentru a cumpăra lemne. Aveam câţiva colegi fochişti care se ocupau”, a adăugat Bono Cucalan, primar Dudeștii Vechi.

Și la școala generală se fac lucrări, în valoare de 2,7 milioane de euro. Autoritățile au transmis că în următorii doi ani comuna va deveni complet independentă energetic.

Prima școală independentă energetic din România

În septembrie 2022 s-a finalizat prima școală independentă din punct de vedere energetic din România. Este vorba despre Şcoala Generală numărul 2 din oraşul Sărmaşu, județul Mureș. Aceasta a fost dotată cu panouri solare care oferă energie electrică întregii instituții de învățământ.

Citeste si:
Factureaza.ro - Automatizarea necesară pentru afacerea ta
Factureaza.ro - Automatizarea...

În sălile de clasă din școală există tehnologie de ultimă generație, iar cei 200 de elevi care frecventează această școală au parte de un proces educațional la cele mai înalte standarde. Școala din orașul Sărmașu a fost construită în anul 1890, iar în 2022 a devenit prima unitate de învățământ din România care este independentă din punct de vedere energetic.

Prin această modalitate, costurile de funcționare ale instituției de învățământ sunt foarte scăzute, iar banii care erau preconizați pentru plata facturilor la utilități se vor redirecționa către alte achiziții și investiții.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Septembrie 2022 - 03 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.