Autoritățile din România anunță că actele românilor care au expirat pe perioada stării de urgență trebuie să fie schimbate până la data de 6 iunie 2022.

Actele expirate în starea de urgență trebuie schimbate

În timpul celor doi ani de pandemie, autoritățile din România au fost nevoite să activeze după un program și după niște condiții speciale. Din această cauză birourile administrative nu au mai făcut față fluxului de persoane care apelau la perfectarea actelor. După ce la data de 8 martie Guvernul României a decis sfârșitul stării de alertă, autoritățile au atenționat cetățenii că acum au posibilitatea să își schimbe actele care au expirat în timpul stării de urgență. Pentru a evita înghesuiala la ghișee s-a operat după un sistem de programare.

Persoanele care au avut actele expirate au putut să le folosească pe timpul stării de urgență potrivit Legii 55/2020, care prevede „valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice, precum și de entitățile private autorizate conform legii, se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări”.

Documentele care au fost utilizate și după expirarea acestora în timpul stării de urgență au fost cărțile de identitate, buletinele, vizele de flotant, permisele auto și autorizațiile de circulație provizorie, în cazul în care mașina înscrisă are o poliță de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto.

Totodată, valabilitățile inspecției tehnice periodice și a pașapoartelor nu au fost prelungite pe perioada stării de urgență.

Pentru schimbarea actelor expirate este nevoie de o programare în prealabil pentru a evita cozile kilometrice, nervii și timpul pierdut. Acest lucru se poate face online sau telefonic la sediul instituției la care aveți nevoie să vă schimbați actul.

USR a propus eliminarea adreselor de domiciliu de pe cărțile de identitate

USR PLUS a venit cu propunerea ca pe cărțile de identitate să nu mai fie incluse adresele de domiciliu. Aceștia motivează propunerea ca aspect care ar asigura „o participare la vot mult mai flexibilă și mult mai firească”, anunță copreședintele partidului Dan Barna.

Citeste si:
Începe programul de ajutor pentru încălzire. Statul nu-și găsește...
Începe programul de ajutor...

Barna susține că acest proiect vrea să distrugă această legătură dintre identitatea omului și existența domiciulului pe respectiva carte de identitate.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Iunie 2022 - 02 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.