Statul vrea să ajute cetățenii ca să nu înghețe de frig în case, dar pe aproape un milion dintre ei nu știe unde să îi găsească, dat fiind că oamenii nu locuiesc la adresa din buletin.

Poștașii împart actele pentru ajutorul de încălzire. Statul nu-și găsește cetățenii

Începe programul de ajutor pentru încălzire. Aproape 1 milion de cetățeni, de negăsit de către poștași: oamenii nu locuiesc la adresa din buletin. De astăzi, poştaşii trebuie să împartă actele pentru ajutorul de încălzire. Este vorba despre suma de 1.400 de lei, bani dați în două tranșe pentru cei care au un venit maxim lunar de 2.000 de lei.

Mai exact, oamenii ar trebui să primească de la poștași niște declarații pe propria răspundere, pe care trebuie să le completeze, declarații fără de care nu pot beneficia de ajutor. Acestea vor fi analizare de autorități, iar în data de 15 februarie oamenii vor ști dacă sunt sau nu eligibili pentru a beneficia de acest ajutor pentru încălzire.

Prima tranșă de bani, anume 700 de lei, va fi acordată cel târziu pe 1 martie. Din acel punct, cetățenii vor putea merge la oficiul poștal să facă primele plăți. Dacă nu se pot deplasa, atunci pot cere poștașului să facă plata pentru facturile curente. Însă, multe localități n-au nomenclator stradal, iar în altele chiar și mii de oameni sunt înregistrați la aceeași adresă.

Ajutoare financiare în 2023

Conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în 2023 se vor avorda mai multe ajutoare persoanelor vulnerabile:


  • 1.400 de lei pentru a sprijini plata facturilor la energie. Suma se acordă în două tranșe egale, de 700 de lei, în februarie și septembrie;

  • șase noi tranșe de 250 de lei pentru achiziția de alimente și mese calde, de care vor beneficia 2,4 milioane de persoane. Beneficiari sunt, în acest caz, pensionarii, persoanele cu handicap și familiile, inclusiv cele monoparentale, ce au venituri mici și persoanele care primesc ajutor social și cele fără adăpost;

  • preșcolarii și elevii din medii defavorizate vor primi vouchere pentru rechizite și îmbrăcăminte;

  • peste 1,18 milioane de români vor primi un nou pachet de 24 kg cu ajutoare alimentare;

  • vor fi acordate vouchere pentru reziliență socială pentru repararea locuințelor și pentru achiziția de electrocasnice;

  • persoanele cu dizabilități vor primi vouchere pentru a‑și procura echipamente asistive care să le îmbunătățească viața și să le dea, totodată, șansa la o activitate remunerată;

  • mamele și copiii nou-născuți din categoriile cele mai defavorizate vor primi sprijin în valoare de 2.000 lei pentru trusouri, în primele trei luni de la nașterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic.

Citeste si:
Ajutoare pentru încălzire și birocrație. Satul din România în care...
Ajutoare pentru încălzire și...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Ianuarie 2023 - 09 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.