Alegerea centralei termice trebuie făcută în funcție de puterea acesteia și de nivelul de confort pe care îl oferă. Procesul de selecție implică urmărirea caracteristicilor termice ale centralelor, dar și caracterul nou și inovativ. Discutăm, așadar, despre puterea centralelor termice, precum și despre felul în care acestea îți pot satisface nevoile.

Ce înseamnă puterea unei centrale termice?

Puterea unei centrale termice, măsurată în kW, înseamnă capacitatea acesteia de a acoperi necesarul de apă caldă și căldură pentru încălzire raportat la dimensiunea locuinței și numărul de utilizatori. Ca să faci o comparație eficientă, poți verifica

gama de centrale electrice pe Mathaus.ro pentru a înțelege exact care sunt diferențele ce te pot determina să alegi un anumit produs.

Pentru a putea fi eficientă, o centrală termică trebuie să poată încălzi aerul unei încăperi, iar dimensiunile acestora pot fi variabile. De aceea, centralele termice au menționate în specificațiile tehnice și suprafețele pe care le pot acoperi, valori care le explicăm în cele ce urmează.


  • Centralele termice de până la 24 de kW sunt special create pentru a acoperi suprafețe mici, de tipul a 50-70 mp. Aceste tipuri de centrale termice pot deservi fie camere ample, fie apartamente de mici dimensiuni, deoarece la centrala termică se conectează întreaga rețea de țevi și radiatoare.


  • Centralele termice de 24 kW sunt destinate încăperilor sau caselor cu suprafețe de până la 150 mp, fiind deosebit de eficiente în acest sens. Ele pot alimenta cu apă caldă locuințele, apă ce poate fi folosită și pentru încălzirea caloriferelor.


  • Centralele termice de 30 kW acoperă suprafețe de până la 200 mp cu specificația că valorile sunt orientative și depinde foarte mult și de regimul de înălțime al clădirii.


  • Centralele termice de 35 kW sunt destinate construcțiilor rezidențiale, putând acoperi suprafețe foarte vaste, drept pentru care sunt potrivite chiar și pentru centre comerciale sau showroom-uri.




Numărul radiatoarelor este și el foarte important, deoarece dacă acestea sunt în număr suficient de mare, ele pot acoperi necesarul în ceea ce privește încălzirea.

Izolarea termică a locuinței, un aspect important de luat în calcul

Centralele termice dau un randament mai mare atunci când locuințele sunt izolate termic, deoarece necesarul de căldură nu trebuie suplimentat atunci când apar

Citeste si:
Ținute office pentru antreprenoare: 4 recomandări utile
Ținute office pentru...

pierderi. Practic, locuințele neizolate termic se află într-un cerc vicios. Fără izolație, casele vor fi întotdeauna reci deoarece căldura se pierde la nivelul punților termice.

Atunci când aceste punți termice sunt izolate, căldura se menține la interior, nu mai este pierdută, așadar nu este nevoie de o suplimentare. În consecință, costurile sunt mai reduse, pierderile de asemenea, iar beneficiile sunt pe termen lung.

Izolarea se poate face cu materiale precum vata bazaltică, polistirenul sau vata minerală de sticlă.

Cum se calculeaza necesarul de putere al centralei termice?

La baza calculului de putere al centralei termice stă un coeficient de încălzire, care poate varia în funcție de caracteristicile energetice ale locuinței. Astfel, casele bine izolate vor avea un coeficient mai mic (20-40 W/ mc), în vreme ce casele care pierd căldură vor necesita o suplimentare a coeficientului (50- 70 W/ mc).

Citeste si:
Ucraina a rămas fără cea mai mare centrală electrică pe cărbune,...
Ucraina a rămas fără cea mai...

Calculând necesarul de încălzire al unei casei vom lua în considerare suprafața și regimul de încălzire și vom ajunge la relația:

Puterea necesară = suprafața x înălțimea x coeficient încălzire

Centrala termică trebuie să aibă în vedere toate aceste aspecte pentru a avea certitudinea că aceasta va lucra în mod eficient. De aceea, este necesar să nu subdimensionezi capacitatea centralei și să alegi în mod corect, pentru a te bucura de confort pentru cât mai mult timp.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Iulie 2021 - 11 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.