Putem spune că anul ce tocmai a trecut ne-a învăţat foarte multe despre ce este dezinfectarea şi cât de important este că aceasta să fie realizată de profesionişti, dar şi cu echipamente profesionale şi cu soluţii potrivite care să nu afecteze în nici un fel sănătatea oamenilor şi a animalelor. Dar ce este deratizarea?

Ei bine, deratizarea este un proces complex de acţiuni de eliminare a rozătoarelor dăunătoare, precum şoareci, şobolani sau alţi dăunători care ar putea transmite cu uşurinţă boli, infecţii şi care pot provoca pagube materiale. Rolul deratizării este acela de a diminua şi de a elimina complet numărul de rozătoare dăunătoare din spaţiile interioare sau exterioare, prin mijloace chimice sau ecologice.

Când este obligatoriu să fie realizate operaţiuni de deratizare?

Legislaţia în vigoare menţionează faptul că toate punctele de lucru ale entităţilor juridice, inclusiv grădiniţe, unităţi spitaliceşti, clădiri de birouri şi aşa mai departe, trebuie să apeleze la serviciile oferite de o societate autorizată în DDD (dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare), după cum urmează:

Ordinul MS nr. 536/1997 prevede:

- efectuarea lucrărilor de dezinsecţie ori de câte ori este necesar, dar nu la intervale mai mari de 3 luni;

- efectuarea lucrărilor de deratizare ori de câte ori este nevoie, dar nu la perioade mai mari de 6 luni. De asemenea, este recomandat ca aceste lucrări să fie efectuate primăvară şi toamna.

Mai multe detalii despre deratizare vei găsi la adresa: https://www.profesional3dderatizare.ro/firma-deratizare-bucuresti.

Este important de menţionat faptul că deratizarea nu presupune doar eliminarea rozătoarelor dăunătoare, ci şi o serie de măsuri de prevenţie. Mai mult decât atât, operaţiunile de deratizare trebuie să fie o prioritate atât pentru agenţii economici, instituţiile publice şi private, cât şi pentru persoanele fizice.

Iată câteva măsuri de prevenţie pe care le poţi pune în aplicare pentru a evita pe cât de mult posibil o infestaţie de rozătoare dăunătoare. Dacă stăm şi ne gândim la cât de dizgraţioşi şi cât de periculoşi sunt şoarecii şi şobolanii, am face tot ce ne stă în putinţă pentru a-i ţine cât mai departe de locuinţele noastre.

Citeste si:
Tratamente pentru combaterea şobolanilor, ţânţarilor şi căpuşelor...
Primăria Capitalei aplică...


  • Gunoiul


Ştim cu toţii că toate vieţuitoarele sunt în permanenţă în căutarea unei surse constante de apă, mâncare şi adăpost. Prin urmare este important să duci gunoiul în fiecare zi, să nu laşi mâncarea descoperită pe masă ori în chiuvetă - pentru o perioadă îndelungată de timp şi, dacă este posibil, să ţii mâncarea destinată animalelor în locuri inaccesibile rozătoarelor.


  • Elimina sursele de apă


Un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este eliminarea tuturor surselor de apă. Această măsură trebuie să o ai în vedere atât pentru interiorul locuinţei, cât şi pentru curte ori alte spaţii din împrejurimi.


  • Sigilează punctele de acces


Este important să ştii că dacă vei sigila cu mare atenţie şi cu simţ de răspundere toate punctele de acces în locuinţa ta sau în spaţiile destinate depozitarii alimentelor, şoarecii şi şobolanii nu vor mai fi atât de tentaţi să îşi creeze propriile căi de acces – pentru că ei nu sunt siguri că la interior vor găsi tot ce au nevoie pentru a supravieţui. De asemenea, chiar dacă vor simţi miros de mâncare, va dura o perioadă până când vor reuşi să pătrundă în interior, timp în care tu îi poţi depista mult mai uşor.

Citeste si:
Controlul dăunătorilor în sere
Controlul dăunătorilor în...


  • Curăţă cât mai bine


Şoarecii şi şobolanii preferă locurile întunecate, cu o umiditate mare, dar şi spaţiile unde găsesc mâncare pe jos ori în locurile accesibile lor. Prin urmare, este important să cureţi spaţiul în care locuieşti sau în care îţi desfăşori activitatea cu simţit de răspundere. De asemenea, este important să scapi de toate lucrurile pe care nu le foloseşti, precum: cutii goale, pungi, hârtie ori haine care sunt folosite extrem de rar.


  • Analizează semnele


De cele mai multe ori rozătoarele sunt active în timpul nopţii, însă uneori sunt active şi în timpul zile. Acest lucru înseamă, fie o căutare intensă a unei surse de mâncare, fie că te confrunţi cu o populaţie mare de rozătoare. O infestaţie de şoareci ori şobolani poate fi recunoscută după urmele lăsate, precum:

Citeste si:
SAGA Festival anunță Nicki Minaj la București
SAGA Festival anunță Nicki...


  • Urme de dinţi pe alimente, pe mobilier, pardoseală, cabluri etc.;


  • Urme de fecale;


  • Galerii apărute peste noapte;


  • Cadavre.



  • Foloseşte capcane


În cazul în care crezi ca ai un şoricel in locuinţă, poţi opta pentru folosirea unor capcane. Această metodă este eficientă, dar şi ecologică. În cazul în care te confrunţi cu o infestaţie, îţi recomandăm să apelezi la o companie specializată şi autorizată în servicii DDD. Aceasta va urma o serie de paşi, de la:


  • Evaluarea gradului de infestare – acest pas implică analizarea urmelor lăsate de rozătoare, precum urme, găuri, excremente şi eventual cadavre.


  • Alegerea modalităţii de deratizare – acest pas este important, deoarece există cazuri în care metodele chimice nu pot fi aplicate. Prin urmare se va opta pentru o deratizare ecologică. Aceasta nu dăunează sub nici o formă oamenilor, animalelor şi nici mediului înconjurător, căci implică folosirea unor staţii de captare pe bază de adezivi atractanţi (alimentari sau hormonali).

    Citeste si:
    Art Safari a deschis Muzeul secret din inima Bucureștiului
    Art Safari a deschis Muzeul...

  • De asemenea, în funcţie de gradul de infestare se va determina şi numărul de intervenţii necesare.


  • În unele cazuri, este necesară şi deratizarea spaţiilor exterioare. Iar această etapă poate fi una dificilă, mai ales dacă în apropiere este foarte multă vegetaţie.


Pentru rezultate excelente, un aspect important pe care trebuie să îl ai în vedere este profesionalismul şi experienţa firmei de DDD pe care o alegi.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Mai 2021 - 05 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.