Senatul a respins, miercuri, procedura de urgenta solicitata de Guvern pentru proiectele de lege privind gratierea.

Liderul grupului PSD din Senat, Serban Nicolae, a propus ca, pentru cele doua proiecte de lege initiate de Guvern, avizele comisiilor de specialitate sa fie date pana pe 14 februarie, urmand ca pana pe 21 februarie Comisia juridica sa se pronunte prin raport.

"Calendarul pe care l-am propus si care a fost insusit de Biroul permanent este unul care raspunde cu celeritate necesitatilor de a legifera in chestiuni care tin de o presiune venita de la deciziile CEDO si, in acelasi timp insa, excede solicitarii Guvernului de procedura de urgenta. De aceea, chiar daca Guvernul banuiesc ca isi mentine punctul de vedere, (...) grupul PSD va propune sa aprobati calendarul in sensul in care avizarea se face pana pe 14 februarie — e vorba despre Comisia pentru constitutionalitate si Comisia pentru drepturile omului, (...) urmand ca pana la 21 februarie sa dam raportul pe fiecare dintre aceste proiecte legislative", a declarat Nicolae.

De asemenea, in timpul dezbaterilor din plen, vicepresedintele PNL al Senatului, Laura Scantei, a solicitat senatorilor sa nu aprobe procedura de urgenta in cazul actelor normative privind gratierea.

"Consider ca (...) parlamentarii din coalitia de guvernare nu sustin demersul Guvernului, care a inteles sa aduca in dezbatere parlamentara acest proiect, dar nu tot in procedura de urgenta. Daca este sa il dezbatem, reiau solicitarea de a nu aproba procedura de urgenta. Nu am vazut niciun argument in nota de fundamentare, decat cel invocat de iminenta unei decizii pilot a CEDO. Asa cum am vazut in declaratiile publice de la Curtea Europeana, nu exista in termeni de o luna o astfel de iminenta. Din contra, va fi un calendar pentru ca statul roman sa adopte niste masuri cu privire la rezolvarea problemelor din penitenciare", a afirmat aceasta.

Citeste si:
Viorica Dăncilă: „Eram premierul României, nu sluga lui Dragnea”
Viorica Dăncilă, despre...

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a recomandat, la randul sau, un termen de 60 de zile pentru dezbatere proiectelor legislative, transmite Agerpres.

"Este vorba de o materie extrem de delicata. Nu se dau gratieri colective intr-o tara decat o data la 20-30 de ani. E o chestiune care necesita atentie deosebita si trebuie sa cantarim care sunt masurile de reinsertie pentru detinutii care vor fi eliberati, cine va fi eliberat, sa fim siguri ca aceste masuri nu se dau cu dedicatie. (...) Consider ca doua saptamani, de pe 1 pe 14 (februarie — n.r.) este un timp inadmisibil de scurt. Solicit colegilor sa ia un termen de 60 de zile pentru aceasta dezbatere", a declarat Alexandrescu.

Presedintele de sedinta, seful Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a intervenit in discutie, afirmand ca si liderul senatorilor PSD, Serban Nicolae, a propus respingerea procedurii de urgenta.

Citeste si:
Serban Nicolae vrea puteri sporite pentru guvernele interimare....
Serban Nicolae vrea puteri...

"Nu stiu daca ati fost atenti la interventia domnului senator Serban Nicolae, dar si domnia sa a propus sa nu mergem pe procedura de urgenta. Cred ca era util sa retineti acest lucru", a spus acesta.

Plenul Senatului a respins cu opt voturi 'pentru' si 99 de voturi 'impotriva' discutarea proiectului de lege pentru gratierea unor pedepse si a unor masuri educative privative de libertate in procedura de urgenta.

De asemenea, procedura de urgenta pentru proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal a fost respinsa de Senat cu patru voturi 'pentru' si 104 voturi 'impotriva'.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.