Perioada în care se vor desfășura alegerile europarlamentare din 2024 este în intervalul 6 – 9 iunie, a anunțat președinta Parlamentului European.

Data când vor avea loc alegerile Parlamentului European

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunțat că s-a stabilit perioada în care vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European. Prin urmare, alegerile urmează să aibă loc între 6 și 9 iunie. Alegerile din România au loc duminica în cele mai multe dintre cazuri. Respectiv, acestea vor avea loc în data de 9 iunie 2024.

După ce Regatul Unit al Marii Britanii a ieșit din Uniunea Europeană, numărul total al deputaților europeni a ajuns la 705. În Parlamentul European, România are 33 de deputați. La alegerile europene din anul 2019, cetăţenii români au votat 32 de deputați europeni din numărul total de 751.

Din anul 1979, deputaţii europeni sunt aleşi prin vot universal direct pentru o perioadă de cinci ani. Scaunele din Parlament sunt împărțite între statele membre UE pe baza principiului „proporționalității degresive”. Țările cu o populație mai numeroasă au mai multe locuri în Parlamentul European față de statele mai mici, în timp ce țărilor mai mici le revin mai multe locuri decât ar rezulta dintr-un calcul strict proporțional.

Charles Michel nu are voie să candideze la un alt mandat

Primele alegeri europene în România au avut loc în data de 25 noiembrie 2007. Cetățenii români au ales atunci 35 de reprezentanţii în Parlamentul European. Alegerile europene sunt considerate cel mai mare scrutin transnaţional din lume. Peste 400 de milioane de cetățeni europeni cu drept de vot de diferite țări sunt așteptați să voteze în acelaşi timp pentru reprezentanţii lor politici în Parlamentul European.

Conducerea Comisiei Europene şi al Consiliului European ar putea suferi schimbări în urma alegerilor, deoarece posturile ocupate în prezent de Ursula von der Leyen şi Charles Michel ar putea fi scoase la bătaie în anul următor.

Ursula Von der Leyen nu a anunțat momentan dacă își va depune din nou candidatura pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Însă din punct de vedere legal, Michel nu are voie să candideze la conducerea Consiliului European, deoarece postul este limitat la două mandate consecutive de 2,5 ani fiecare.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Mai 2023 - 04 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.