Data când vor avea loc alegerile Parlamentului European
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunțat că s-a stabilit perioada în care vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European. Prin urmare, alegerile urmează să aibă loc între 6 și 9 iunie. Alegerile din România au loc duminica în cele mai multe dintre cazuri. Respectiv, acestea vor avea loc în data de 9 iunie 2024.
După ce Regatul Unit al Marii Britanii a ieșit din Uniunea Europeană, numărul total al deputaților europeni a ajuns la 705. În Parlamentul European, România are 33 de deputați. La alegerile europene din anul 2019, cetăţenii români au votat 32 de deputați europeni din numărul total de 751.
Din anul 1979, deputaţii europeni sunt aleşi prin vot universal direct pentru o perioadă de cinci ani. Scaunele din Parlament sunt împărțite între statele membre UE pe baza principiului „proporționalității degresive”. Țările cu o populație mai numeroasă au mai multe locuri în Parlamentul European față de statele mai mici, în timp ce țărilor mai mici le revin mai multe locuri decât ar rezulta dintr-un calcul strict proporțional.
Charles Michel nu are voie să candideze la un alt mandat
Primele alegeri europene în România au avut loc în data de 25 noiembrie 2007. Cetățenii români au ales atunci 35 de reprezentanţii în Parlamentul European. Alegerile europene sunt considerate cel mai mare scrutin transnaţional din lume. Peste 400 de milioane de cetățeni europeni cu drept de vot de diferite țări sunt așteptați să voteze în acelaşi timp pentru reprezentanţii lor politici în Parlamentul European.
Conducerea Comisiei Europene şi al Consiliului European ar putea suferi schimbări în urma alegerilor, deoarece posturile ocupate în prezent de Ursula von der Leyen şi Charles Michel ar putea fi scoase la bătaie în anul următor.
Ursula Von der Leyen nu a anunțat momentan dacă își va depune din nou candidatura pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Însă din punct de vedere legal, Michel nu are voie să candideze la conducerea Consiliului European, deoarece postul este limitat la două mandate consecutive de 2,5 ani fiecare.
Vârsta minimă de vot a fost redusă la 16 ani. Senatul a adoptat...

Despre autor:

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Tu ce faci cu telefonul tău la finalul vieții lui?
Sursa: green.start-up.ro
-
Întreabă Orice: Sebastian Burduja răspunde întrebărillor comunității start-up.ro
Sursa: start-up.ro
-
Totul despre sigilarea dentară
Sursa: garbo.ro
-
Deutsche Bank avertizează că un val de credite neplătite în Statele Unite şi...
Sursa: futurebanking.ro
-
Câte calorii are vinul? Când și în ce cantitate este sănătos să îl bem?
Sursa: kudika.ro
-
Costică Mișaca, Taco Bell: Bucătăria mexicană e nouă pentru România, dar...
Sursa: retail.ro
-
Ucraina intensifică acțiunile ofensive lângă Bahmut
Sursa: wall-street.ro