Ministrul Apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, afirmă că Republica Moldova nu este pregătită să adere la blocul NATO, iar discuții legate de acest lucru nu există la moment.

Este sau nu gata Republica Moldova să intre în NATO



Săptâmână trecută, președintele țării Maia Sandu a declarat că în urma declanșării războiului din Ucraina, Republica Moldova este în discuții cu privire la capacitatea statului de a se apăra şi despre posibilitatea de a se alătura unei „alianţe mai mari”. În urma acestei declarații, ministrul Apărării de la Chișinău a menționat că Moldova nu este încă pregătită pentru a face parte din blocul NATO.

„Doamna președintă nu a anunțat despre NATO, dar alianțele sunt diferite. Noi cunoaștem alianțe locale, regionale, zonale...Pot fi diferite configurări. Este clar că toți cei care vor să manipuleze pe acest subiect, au invocat NATO. Dar dacă să vorbim despre NATO este o alianță politico-militară foarte puternică și să vorbim direct dorința de a deveni membru înseamnă mult. Trebuie să faci față, să fii acceptat, să implementezi multe standarde, procedee în sistemul de pregătire, dotare, dezvoltare. În primul rând, nu se discută acum despre aceasta, dar definitiv noi nu suntem pregătiți”, a declarat Anatolie Nosatîi.

Ministrul de la Chișinău mai afirmă că statutul de neutralitate al Republicii Moldova a făcut ca țara să fie de una singură și cu un sistem de apărare irelevant situației actuale. Oficialul susține că revizuirea acestuia nu trebuie făcută fără să se țină cont de dorința cetățenilor.

Rusia a amenințat Republica Moldova cu destrămarea în cazul aderării la NATO

După declarațiile recente ale Maiei Sandu cu privire la aderarea la o „alianţă mai mare”, oficialii ruși au venit cu o reacție, mai excat cu amenințări la adresa țării. Aceștia au atenționat că aderarea la NATO ar putea duce la destrămarea țării. Președintele Comisiei Dumei de Stat pentru afacerile CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții, Leonid Kalașnikov, a declarat că Republica Moldova ar putea fi destrămată, dacă se va alătura NATO.

Citeste si:
Ucraina, reacții dure la adresa unui oficial NATO
Ucraina, reacții dure la...

Senatorul rus Andrei Klimov a întrebat dacă Maia Sandu este pregătită să repete „politica suicidară” a omologului său de la Kiev, Volodimir Zelenski. Acesta ar fi dat de înțeles că anume planurile Ucrainei de a adera la NATO a fost motivul declanșării războiului.

La sfârșitul anul 2022, șeful Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău, Alexandru Musteața, a anunțat că nu exclude o invazie a Rusiei pe teritoriul Republicii Moldova cu scopul de a crea un coridor spre Transnistria.




Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Ianuarie 2023 - 12 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.