Ucrainenii au pornit o adevărată răscoală, după ce șeful de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că Ucraina ar trebui să renunțe la o parte din teritoriul ocupat de ruși pentru a adera la NATO.

Ucraina, foc și pară din cauza declarațiilor unui oficial NATO

Stian Jenssen, șeful de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut niște declarații care a înfuriat autoritățile de la Kiev. Oficialul NATO a făcut aceste afirmații în fața presei din Norvegia, în cadrul unei dezbateri care a avut loc anterior.

Stian Jenssen a declarat că pentru aderarea la NATO, Ucraina ar trebui să renunțe la unele teritorii ocupate de ruși. Această afirmație a dezlănțuit „războiul” la Kiev. Mihailo Podoliak, un consilier de rang înalt al președintelui Zelenski, a reacționat agresiv la aceste cuvinte, această idee fiindconsiderată „ridicolă”.

„Asta înseamnă să alegi în mod deliberat înfrângerea democrației, să încurajezi un criminal internațional, să păstrezi regimul rus, să distrugi dreptul internațional și să transmiți războiul altor generații”, a scris Podoliak, într-un mesaj publicat pe platforma X (fosta Twitter).

„În mod evident, dacă Putin nu suferă o înfrângere zdrobitoare, dacă regimul politic din Rusia nu se schimbă și dacă criminalii de război nu sunt pedepsiți, războiul se va întoarce cu siguranță, iar apetitul Rusiei va fi și mai mare”, a adăugat consilierul lui Zelenski.

„Există o mișcare semnificativă în chestiunea viitoarei aderări a Ucrainei la NATO”

Oficialul a fost indignat de afirmația oficialului NATO, și a spus că această „jertfă” nu va aduce nicicum pacea în lume.

„Încercările de a păstra ordinea mondială și de a stabili o «pace greșită» prin, să fim sinceri, ar aduce triumful lui Putin, nu vor aduce pace în lume, ci vor aduce atât dezonoare, cât și război”, a mai scris Podoliak.
Citeste si:
Ce părere are Zelenski despre organizarea alegerilor prezidențiale...
Zelenski nu este de acord cu...

Timp îndelungat, Stoltenberg a evitat să răspundă la întrebările legate de „ce ar trebui să facă Ucraina pentru a pune capăt războiului.”

Șeful NATO mereu a transmis că totul depinde de Ucraina, și nu de alte părți să decidă cum și când ar trebui să înceapă negocierile cu Rusia. Chiar și așa, Jenssen a motivat această declarație, prin care a explicat cum Ucraina ar putea intra în NATO pe această cale.

„Există o mișcare semnificativă în chestiunea viitoarei aderări a Ucrainei la NATO”, a spus el. „Este în interesul tuturor ca războiul să nu se repete”, a precizat Jenssen. Moscova „se luptă enorm din punct de vedere militar și pare nerealist că (rușii) pot cuceri noi teritorii. Acum este mai degrabă o chestiune legată de ceea ce Ucraina reușește să recupereze din teritoriile ocupate”, a adăugat el.
Citeste si:
Erdogan, întâlnire cu Zelenski la Istanbul. „Ucraina merită să...
Erdogan, întâlnire cu...

Reacția președintelui Zelenski la declarația oficialului NATO

Jenssen a mai transmis că această idee a fost deja ridicată în cadrul alianței.

„Nu spun că trebuie să fie așa. Dar aceasta ar putea fi o posibilă soluție”, a continuat Jenssen.

Însă această soluție ar fi contrară obiectivelor de pace care au fost enunțate de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Unul dintre cele 10 puncte ale „Formule de pace” se referă la restabilirea granițelor pe care Ucraina le avea înainte de războiul pornit de ruși. Liderul ucrainean a transmis clar că acest lucru nu este negociabil.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 August 2023 - 09 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.