Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că războiul Rusiei contra Ucrainei și a întregii Europe a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeei. Acesta susține că prezenţa ocupanţilor ruşi în peninsulă reprezintă o ameninţare pentru toată Europa şi pentru stabilitatea globală.

Zelenski, despre începutul războiului Rusiei contra Ucrainei și a întregii Europe

Liderul de la Kiev susține că războiul Rusiei contra Ucrainei a luat naștere odată cu invadarea Crimeei. Zelenski acuză Rusia că a ocupat peninsula Crimeea și a transformat-o în unul dintre cele mai periculoase locuri din Europa. Odată cu ocaprea Crimeei de către ruși au apărut și problemele care aveau să se extindă mai târziu. Președintele ucrainean consideră că în zona Mării Negre nu va exista liniște atâta timp cât peninsula va fi controlată de ruși.

”Nu vom uita că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a început odată cu ocuparea Crimeei. Rusia a transformat peninsula noastră, care a fost şi va fi întotdeauna unul dintre cele mai bune locuri din Europa, într-unul dintre cele mai periculoase locuri din Europa. Rusia a adus în Crimeea represiune pe scară largă, probleme de mediu, deznădejde economică şi război. Război. (…) Prezenţa ocupanţilor ruşi în Crimeea este o ameninţare pentru întreaga Europă şi pentru stabilitatea globală. Regiunea Mării Negre nu poate fi sigură atât timp cât Crimeea este ocupată. Nu va exista o pace stabilă şi durabilă în multe ţări de pe malul Mării Mediterane atât timp cât Rusia va putea folosi peninsula noastră ca bază militară”, a declarat Zelenski.

Zelenski spune că acest conflict militar a început cu ocuparea Crimeei și trebuie să se încheie cu eliberarea peninsulei.

”Acest război rusesc împotriva Ucrainei şi împotriva întregii Europe libere a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu Crimeea – cu eliberarea ei. Astăzi este imposibil de spus când se va întâmpla asta. Dar adăugăm constant componentele necesare formulei de eliberare a Crimeei”, a adăugat el.

Preşedintele Zelenski a anunţat că se lansează Platforma Crimeea – o platformă diplomatică cheie ce urmărește activitatea de eliberare a Crimeei. Această platformă va funcţiona şi anul acesta, fiind efectuate pregătiri.

Liderul ucrainean a menționat că subiectul peninsulei Crimeea se regăsește pe toate platformele internaţionale unde se vorbește despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

”Istoria răspunsului global la ocuparea Crimeei de către Rusia, sau mai degrabă lipsa unui astfel de răspuns, este acum unul dintre cele mai bune argumente pentru intensificarea sancţiunilor împotriva Rusiei. Lumea începe să recunoască că a făcut o greşeală în 2014, când a decis să nu răspundă cu toată forţa la primii paşi agresivi ai Rusiei”, consideră liderul de la Kiev.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 August 2022 - 11 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.