Vladimir Putin, prezent la funeraliile lui Jirinovski
Decesul lui Jirinovski, la vârsta de 75 de ani, a fost anunţat miercuri. Pitoresc, dar nu rebel faţă de Putin, Jirinovski a fost o figură majoră pe scena politica rusă de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991.
După slujba religioasă la Catedrala Iisus Mântuitorul din Moscova, oficiată de patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, a avut loc o ceremonie în care defunctului i s-a adus un ultim omagiu cu capacul sicriului deschis, în cursul căreia Vladimir Putin şi-a făcut o scurtă apariţie, depunând un buchet de flori. Putin şi-a pus mâna dreaptă pe sicriu, a rămas tăcut câteva clipe şi şi-a făcut cruce înainte de a se retrage.
Putin a intrat înaintea sutelor de moscoviţi veniţi la capela funerară instalată în Sala Coloanelor Casei Sindicatelor pentru a-şi lua rămas bun de la liderul ultranaţionalist rus, conform EFE.
"Vladimir Jirinovski a fost un politician experimentat, energic, o persoană deschisă comunicării, un orator strălucit şi un polemist", a spus preşedintele rus după ce a aflat despre decesul liderului ultranaţionalist.
Înhumarea propriu-zisă a lui Vladimir Jirinovski a fost programată pentru vineri după-amiază la cimitirul Novodievicie din Moscova, rezervat personalităţilor de seamă din Rusia.
Jirinovski a participat la aproape toate alegerile prezidenţiale din Rusia modernă, iar Partidul său Liberal Democrat (LDPR, extrema dreaptă), despre care presa rusă a scris că a fost "năşit" de FSB (Serviciul Federal de Securitate) a fost întotdeauna reprezentat în organismele locale şi naţionale.
Diatribele sale, ieşirile sale explozive şi apariţiile tumultoase vor rămâne în memoria ruşilor, cum ar fi momentul în care a aruncat un pahar cu apă împotriva oponentului său în cursul unei dezbateri televizate, în timp ce îl insulta, sau momentul încăierării cu un deputat.
Răzvan Simion i-a adus un ultim omagiu lui Alexandru Arșinel: „La...

Ultima sa declaraţie emfatică datează din 22 decembrie, când a prezis că 2022 "nu va fi un an paşnic, va fi anul în care Rusia va deveni din nou o supraputere", anunţând astfel intervenţia militară în Ucraina.
Circumscrise mult timp zonei de extrema dreaptă, ideile sale antioccidentale şi cu privire la măreţia Rusiei s-au impus treptat în discursul public şi chiar la Kremlin, într-un context de cotitură naţionalistă a puterii ruse.
Dacă l-a menajat pe Putin, Jirinovski în schimb nu a fost zgârcit în vorbe dure la adresa opozantului Aleksei Navalnîi, inamicul nr.1 al preşedintelui rus, cerând încă din 2013 ca el să fie băgat la închisoare. Ceea ce s-a şi întâmplat în 2020.
Pentru echipa lui Navalnîi, Jirinovski a fost un reprezentant al sistemului putinist, prin rolul său de opozant de faţadă pentru a întreţine o aparenţă de pluralism în ţară, notează AFP.AGERPRES
Acordurile semnate de președintele Xi Jinping în urma vizitei sale...

Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Ziua Pădurilor: cum poți produce sustenabil hârtie, fără să distrugi pădurile
Sursa: green.start-up.ro
-
#NOHACK Expert Talks - datele noastre ajung online și antrenează AI-ul
Sursa: start-up.ro
-
Testul Conexiunii: Ce tip de iubire te poate face fericită?
Sursa: garbo.ro
-
Record negativ: România, țara cu cele mai multe accidente din Europa Centrală...
Sursa: wall-street.ro
-
EximBank devine Exim Banca Românească
Sursa: futurebanking.ro
-
Câte calorii au diferitele tipuri de lapte (vacă, oaie, capră) și care dintre...
Sursa: kudika.ro
-
Hala de pește din Piața Obor din București, vizitată de ANPC. Ce sancțiuni au...
Sursa: retail.ro