Un sat elveţian unde un depozit de muniţie din Al Doilea Război Mondial a explodat în urmă cu 73 de ani va fi evacuat timp de aproximativ un deceniu, în timp ce armamentul rămas va fi îndepărtat, în cadrul unui plan ale cărui costuri se ridică la peste 1 miliard de dolari, aprobat săptămâna aceasta de autorităţile guvernamentale.

Exploziile din apropiere de Mitholz, o aşezare din Alpii Elveţieni, la sud de Berna, au început chiar înainte de miezul nopţii, la 19 decembrie 1947, la un depozit adiacent de armament militar. Nouă persoane au murit în timp ce undele de şoc au zguduit valea şi o ploaie de resturi s-a abătut peste case, distrugând centrul aşezării şi gara.

Cu toate că localitatea Mitholz a fost rapid reconstruită, aproximativ 3.500 de tone de bombe aeriene, mine şi grenade de mână au rămas în interiorul depozitului militar din zona montană. Aceste materiale învechite au fost declarate instabile de experţi în muniţie, existând riscul să provoace o altă tragedie.

„Resturi de materiale din stânci şi, în al doilea rând, o explozie ar fi periculoase", a indicat Guvernul.

Eliminarea muniţiei, cu un cost de până la 900 de milioane de franci elveţieni (1,01 miliarde de dolari), nu va începe mai devreme de anul 2030, însă liderii elveţieni au prezentat luni planurile de evaluare a proprietăţilor din Mitholz pentru a oferi compensaţii celor aproximativ 170 de locuitori care vor fi nevoiţi să evacueze zona.

„Locuitorii din Mitholz trebuie să se mute pe durata îndepărtării (muniţiei), în funcţie de evoluţia lucrurilor, timp de peste 10 ani", a indicat Guvernul.

„Departamentul Apărării din Elveţia va sprijini persoanelor afectate, în special în pregătirea plecării lor", au precizat autorităţile.

Nu toţi locuitorii din Mitholz sunt dornici să plece, a declarat un reprezentant al guvernului local, Matthias Schmid. Unii dintre locuitori se tem că nu se vor mai întoarce niciodată, în timp ce incertitudinea cu privire la locul în care vor fi relocaţi persistă şi complică situaţia. Schmid speră că şi cei mai reticenţi să poată fi convinşi că evacuarea, oricât de dificilă ar fi, este inevitabilă pentru a fi în siguranţă.

„Scopul este cu siguranţă de a repopula zona odată ce depozitul este îndepărtat", a spus Schmid.

Citeste si:
Cele mai deocheate legi adoptate vreodată în lume
Cele mai deocheate legi...

„Unii sunt sentimentali. Câţiva spun că nu vor pleca. Ne propunem să găsim o rezolvare bună, astfel încât odată ce a sosit timpul, oamenii vor spune: "Eu nu vreau să plec, dar voi pleca", a adăugat Matthias Schmid potrivit Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Decembrie 2020 - 03 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.