O cantitate imensă de microparticule de plastic, echivalentă cu până la 300 de milioane de sticle de apă, s-a revărsat sub formă de precpitații peste Marele Canion, Joshua Tree National Park şi alte parcuri naţionale din Statele Unite.

Într-un studiu realizat în 11 locații vestice îndepărtate, printre care parcurile naţionale Great Basin şi Craters of the Moon, cercetătorii au descoperit peste 1000 de tone de microplastice care au călătorit prin atmosferă prin intermediul ploii sau al vaporilor de apă.

Cele mai multe microplastice sunt fragmente din bucăți mai mari de plastic. Din cauza faptului că plasticul nu este biodegradabil, materialele sintetice care ajung în grămezi de deșeuri sau depozite de deșeuri se descompun în microparticule și își croiesc drum prin atmosfera Pământului, sol și sisteme de apă.

Janice Brahney, cercetător principal şi profesor la Universitatea de Stat din Utah, numeşte acest proces „spirala plasticului” și spune că unele microparticule de plastic se deplasează în sisteme naturale perioade lungi de timp.

Particulele de plastic „se depozitează, reintră în atmosferă, pot fi transportate o perioadă de timp, se depozitează şi pot fi ridicate din nou”, a spus Brahney. „Şi cine ştie de câte ori şi cine ştie cât de departe au călătorit?”, mai adaugă ea, citată de theguardian.com

Echipa condusă de Brahney a descoperit că aşa-numitele particule de microplastic umede, numite astfel după modul în care sunt transportate în condiţii atmosferice umede, cel mai probabil tulburate de o furtună şi ajunse astfel în atmosferă, provin din zone urbane mari. Particulele de microplastic uscate, în schimb, imită modelele de dispersie ale prafului şi parcurg distanţe lungi, traversând adesea continentele.

Brahmay a avertizat că noile descoperiri arată o nevoie urgentă de a reduce poluarea cu plastic. Deși efectele lor asupra corpului uman sunt încă necunoscute, oamenii de știință încep să tragă semnale de alarmă cu privire la particulele de microplastic: acestea sunt suficient de mici pentru a se depune în ţesutul pulmonar, ceea ce provoacă leziuni şi, în unele cazuri de expunere îndelungată, astm şi cancer. Un studiu din 2019 arată că o persoană obişnuită care trăieşte într-un apartament din mediul urban din Danemarca inhalează aproximativ 11 particule de microplastic pe oră.

Citeste si:
Avantaje ale utilizării cutiilor din plastic stivuibile în industrie!
Avantaje ale utilizării...

De asemenea, oamenii de ştiinţă au asociat particulele de microplastic cu fluctuaţiile proprietăţilor termice ale solului, ceea ce afectează dezvoltarea plantelor.

Brahmay crede că cercetările sale sunt doar începutul înțelegerii modului în care microplasticele se deplasează prin ecosisteme.


Despre autor:


Ultima actualizare: 12 Iunie 2020 - 04 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.