Kurt Volker, fost ambasador american al NATO a declarat ca inarmarea fortelor guvernamentale ucrainene ar putea schimba abordarea Moscovei, insa el nu crede ca aceasta masura ar putea fi una provocatoare. 

In urma cu o saptamana, Departamentul american de Stat a cerut ambelor parti sa respecte un armistitiu in estul Ucrainei: “Armele defensive, cele care i-ar permite Ucrainei sa se apere si sa elimine tancuri, de exemplu, ar ajuta sa impiedice Rusia sa mai ameninte Ucraina. Nu prezic unde vom merge in acest sens, aceasta este o chestiune care trebuie discutata in continuu si in legatura cu care trebuie luata o decizie, dar cred ca argumentul ca ar fi provocator pentru Rusia sau ca ar incuraja Ucraina inseamna sa intelegi gresit situatia”, a adaugat Volker, informeaza digi24.ro.

Acesta considera ca pacea in estul Ucrainei necesita un "dialog strategic" cu Rusia. Sustinerea din partea SUA isi propune sa limiteze conflictul si sa reconstruiasca economia dupa a doua revolutie prodemocratica, in decurs de un deceniu.

Conflictul dintre armata ucraineana si separatistii prorusi a izbucnit in urma cu trei ani, cand au avut loc proteste de amploare in Ucraina, care au dus la indepartarea de la putere a presedintelui rus. Rusia a anexat Crimeea in 2014, iar Ucraina o acuza ca sprijina separatistii prorusi din estul tarii, acuzatie negata de Kremlin.

Acordul de la Minsk presupune incetarea focului in estul Ucrainei, retragerea armamentului si reforme constitutionale, care sa ofere estului Ucrainei mai multa autonomie.

Potrivit estimarilor ONU, aproximativ 100.000 de oameni si-au pierdut viata in acest conflict.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.