Membri ai comunitatii internationale - inclusiv Statele Unite si Rusia - au convenit in noiembrie un calendar al procesului de pace in Siria, insa un numar de probleme-cheie raman in continuare nerezolvate, relateaza DPA in pagina online, care prezinta aceste puncte.

Potrivit acestui calendar, un guvern de tranzitie urmeaza sa fie format in urmatoarele sase luni, iar in decurs de 18 luni sa fie organizate alegeri libere, monitorizate de ONU, scrie MEDIAFAX.

Insa puncte-cheie din calendar au ramas nerezolvate din noiembrie si pana in prezent:

1) Presedintele sirian BASHAR AL-ASSAD: Seful statului, aflat in functie din 2000, cand l-a succedat pe tatal sau, refuza sa dea curs solicitarilor opozitiei de a demisiona. El sustine ca numai poporul sirian este cel in masura sa-i decida soarta.

Grupari-cheie din cadrul opozitiei politice si rebeiunii insista ca al-Assad - sustinut cu inversunare de catre Rusia si Iran - sa plece de la putere inainte sa inceapa perioada de tranzitie.

Cei care vor ca al-Assad sa plece - inclusiv Arabia saudita, Turcia si unele puteri occidentale - il acuza ca este responsabil de uciderea a zeci de mii de cetateni sirieni in atacuri aeriene si prin alte mijloace, inclusiv intr-un atac chimic in 2013.

2) ARMISTITIU SI INCETARI ALE FOCULUI: Factiunile rebele doresc ca toate atacurile aeriene ale fortelor siriene si ruse asupra pozitiilor si teritoriilor pe care le controleaza sa inceteze inainte de inceperea negocierilor.

Potrivit unor observatori, Guvernul nu doreste sa renunte in acest moment la avantajul tactic pe care l-a obtinut incepand din septembrie, cand Rusia a lansat atacuri aeriene cu scopul de a sustine fortele loiale lui al-Assad.

3) TERORISMUL: Guvernul sirian sustine ca lupta impotriva unor teroristi inarmati si ca vrea ca aceasta problema sa fie discutata inainte de instalarea unei autoritati de tranzitie.

Guvernul considera grupari rebele-cheie - precum cea extremista islamista Ahrar al-Sham si Armata Islamului (Jaish al-Islam) - drept grupari teroriste, in pofida faptului ca opozitia si sustinatorii ei din regiune resping acest lucru si considera aceste factiuni drept legitime.

Citeste si:
Zelenski a cerut SUA să admită că Rusia finanțează terorismul
Zelenski a cerut SUA să...

Filiala Al-Qaida in Siria - Frontul al-Nusra - si Statul Islamic (SI) sunt considerate de catre Occident, Rusia si principalii actori din regiune grupari teroriste. Factiunile opozitiei argumenteaza ca lupta impotriva SI poate izbandi doar dupa ce pleaca al-Assad de la putere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.