Dacă ești șofer, fiecare iarnă îți aduce, pe lângă pregătirile de sezon obișnuite, și grija mașinii. Ce revizii ai de făcut, ce consumabile trebuie să înlocuiești, ce produse să cumperi și când e momentul oportun pentru toate, ca să te asiguri că vremea rea nu te ia prin surprindere? Sunt numeroase aspectele pe care trebuie să le ai în vedere atunci când îți pregătești autoturismul pentru iarnă. Citește în continuare și descoperă-le.

Înlocuiește anvelopele

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când temperaturile scad considerabil este să înlocuiești anvelopele de vară cu unele adecvate pentru iarnă, conform legislației din România privind circulația pe drumurile publice. Cu toate că legea nu prevede un termen calendaristic, specialiștii recomandă să înlocuim cauciucurile de îndată ce temperaturile înregistrate pe timpul nopții devin mai mici de 7-8 grade Celsius.

Desigur, poți omite acest pas dacă mașina ta este deja echipată cu anvelope all-season (mixte) inscripționate cu marcajele de noroi și zăpadă, sub una dintre formele M+S, M.S. sau M&S.

Ține cont și de faptul că vremea de afară influențează presiunea în pneuri. Pe măsură ce temperaturile scad și presiunea scade, așadar pe timpul iernii este recomandat să o verifici mai des. Dacă deții un autovehicul modern, precum cele din gama Mercedes C Class, martorul TPMS te va anunța atunci când este cazul să umfli roțile.

Verifică starea bateriei

Iarna, bateria mașinii este solicitată într-o măsură mult mai mare decât vara, iar vremea rece îi poate scădea capacitatea cu mai mult de 20%. Riscul ca bateria să se defecteze pe timpul iernii este mai crescut dacă au trecut deja câțiva ani de când ai cumpărat-o sau dacă parchezi mașina preponderent în aer liber.

Pentru a te asigura că bateria este pregătită să facă față noului anotimp răcoros, mergi la un service autorizat, unde specialiștii vor verifica aspecte precum tensiunea, starea bornelor electrice, capacitatea de încărcare și eventualele semne de corodare.

Acordă atenție uleiului de motor

Știi deja că trebuie să faci schimbul de ulei conform indicațiilor producătorului mașinii, însă există nedumeriri despre înlocuirea acestuia pe timp de iarnă. Trebuie să faci și tu acest lucru? Răspunsul depinde de vâscozitatea produsului pe care îl folosești acum. Un ulei cu vâscozitate ridicată va deveni mai dens la temperaturi scăzute, în timp ce unul cu vâscozitate mică va circula mai ușor prin motor, întocmai cum trebuie să se întâmple iarna.

Citeste si:
Sezonul Après-Ski. Care sunt cele mai bune variante
Sezonul Après-Ski. Care sunt...

În concluzie, dacă la ultimul schimb ai utilizat un ulei sintetic multigrad (universal), care asigură lubrifierea eficientă a motorului în toate condițiile termice specifice climei noastre, nu este nevoie să înlocuiești din nou uleiul în această iarnă. În schimb, asigură-te că îi verifici nivelul periodic.

Verifică lichidul de răcire

Pentru a evita neplăcuta situație în care motorul mașinii tale se defectează din cauza supraîncălzirii, înghețului sau corodării, este recomandat să monitorizezi periodic nivelul lichidului de răcire, iar iarna, chiar mai frecvent decât de obicei.

De altfel, dacă au trecut mai mult de 2-3 ani de când ai schimbat complet antigelul, este indicat să mergi la service pentru o nouă înlocuire, deoarece acesta își pierde proprietățile pe parcursul timpului. Alege antigelul conform indicațiilor producătorului mașinii tale și între înlocuiri, ai grijă să folosești mereu același produs.

Citeste si:
3 sfaturi pentru alegerea celei mai bune folii de display pentru...
3 sfaturi pentru alegerea...

Înlocuiește lichidul de parbriz

De la jumătatea lunii octombrie încolo, vremea este imprevizibilă. După o zi călduroasă poate urma o noapte extrem de rece, iar lichidul de parbriz înghețat în rezervor este ceva ce nimeni nu-și dorește într-o dimineață în care se grăbește să plăcere la lucru.

Înlocuiește din timp lichidul de parbriz ca să eviți o astfel de situație. Totuși, asigură-te că rezervorul este complet gol înainte de a face acest lucru, pentru că dacă lichidul de vară și cel de iarnă se amestecă, rămâne încă riscul de îngheț.

Păstrează în mașină obiecte utile pentru diferite condiții meteorologice

Dacă ai la îndemână obiectele potrivite, poți scuti timp și bani atunci când vremea vrea să-ți încurce planurile de călătorie. Iată câteva produse pe care este bine să le ai în mașină pe durata iernii

Citeste si:
Cu ce te poți deplasa eficient într-un oraș aglomerat: Top 5...
Cu ce te poți deplasa...


  • soluție pentru dezghețarea geamurilor (mult mai eficientă și sigură pentru sticlă decât racleta);


  • mănuși;


  • lopată;


  • lanțuri auto antiderapante (neapărat necesare în cazul în care pleci la munte);


  • pătură groasă;


  • cabluri de pornire.


Un autoturism bine întreținut și echipat corespunzător va face față cu brio provocărilor pe care le aduc temperaturile joase, așadar asigură-te că îți pregătești riguros mașina pentru această iarnă.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Octombrie 2023 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.