Cutremure de pana in 7 grade se pot produce in perioada urmatoare in Romania, dar nu sunt periculoase, a declarat, vineri, directorului Institutului pentru Fizica Pamantului, Gheorghe Marmureanu, care a precizat insa ca nici pana in 2030 "nu vom avea un cutremur catastrofal".

"Cutremure de peste 6 grade am avut in ultimii 30 de ani. De exemplu, in 1986 am avut un cutremur de 6,95, in 1990 am avut unul de 6,7, iar in 2004, de 6,2. Nu au fost victime. Acestea nu sunt periculoase pentru Romania", a spus Marmureanu.

El a subliniat ca "un cutremur catastrofal" in Vrancea inseamna sa aiba peste 7 grade pe scara Richter.

"Tectonica acum este ocupata cu Asia. Eu cred ca nici pana in 2022 sau nici pana in 2030 nu vom avea un cutremur catastrofal", a mai spus Marmureanu.

El a mentionat ca, la acest moment, institutul detine aparatura performanta, care poate inregistra chiar si un cutremur de 0,02 grade, dar ca nu exista predictii, concluziile specialistilor fiind stabilite pe baza analizelor facute in ultimii 600 de ani.

Directorul Institutului pentru Fizica Pamantului spunea, joi, referindu-se la intensificarea activitatii seismice, ca in Romania se petrec foarte multe cutremure pe an, de intensitate mica, sub patru grade pe scara Richter, insa acestea nu activeaza cutremurele adanci, adica cele periculoase.

In Romania au fost, in ultimele doua zile, aproximativ 23 de "cutremure mici", iar acest lucru este posibil de detectat si pentru ca exista aparatura foarte sofisticata de monitorizare, a declarat directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP), Gheorghe Marmureanu.

"Ceea ce s-a petrecut in ultimul timp nu are nicio relevanta, pentru ca acestea sunt cutremure de suprafata. In ultima perioada, in Balcani au fost foarte multe cutremure, asta datorita tectonicii legate de Africa si de Asia. Nu are nicio relevanta, pentru ca pentru Romania cutremurele periculoase sunt cele adanci petrecute in Vrancea, la alt etaj, adica intre 90 pana la 180 de kilometri, in timp ce acestea din ultima vreme au 10-12 kilometri", a explicat Marmureanu.

El a precizat ca niciodata aceste cutremure mici nu vor activa cutremurele adanci, deci nu e nicio problema in acest caz in ce priveste producerea unui seism de mare intensitate.

"Sunt peste 48.000 de cutremure pe parcursul a doi ani si doua luni, peste 69.000 peste gradul patru in lume, deci nu este nicio problema. In Romania, Vrancea este extrem de periculoasa la un cutremur peste 7 grade, la 4 si ceva avem zilnic cutremure", a subliniat Marmureanu.

Citeste si:
Cutremur în Maroc. Ce mecanism tectonic a provocat seismul de 6,8...
Cutremur în Maroc. Ce...

Presa a relatat ca in ultimele trei zile au avut loc aproximativ 20 de cutremure.

Conform site-ului Institutului National pentru Fizica Pamantului, de luni si pana joi s-au produs in Romania noua cutremure, de pana in 3 grade pe scara Richter.

Astfel, luni, 22 noiembrie, s-a produs un cutremur de 2,8 grade in Vrancea, la o adandime de 101 kilometri, marti, 23 noiembrie, au fost patru cutremure - de 2,4 grade (la o adancime de 25 de kilometri), 2 grade (26 de kilometri), 2,8 grade (24 de kilometri), toate in Vrancea si de 2,5 grade, in Moldova. Miercuri, 24 noiembrie, au fost inregistrate trei cutremure - de 2 si 2,1 grade (la adancimi de pana in 30 de kilometri), ambele in Vrancea si de 2,1 grade (la o adancime de 16 kilometri), in Campia Romana.

Ultimul cutremur de peste 4 grade pe scara Richter s-a produs in 30 septembrie, in zona Vrancea. Seismul a avut atunci 4,6 grade pe scara Richter si s-a produs la o adancime de 120 de kilometri, fiind resimtit in Bucuresti.

In 8 iunie, in zona Vrancea s-a produs un cutremur de 4,8 grade pe scara Richter
, tot la o adancime de 120 de kilometri, seismul fiind resimtit si atunci in Capitala.

Citeste si:
Cutremur de 6,8 pe scara Richter în Maroc: bilanțul a crescut la...
Cutremur de 6,8 pe scara...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.