Guvernul a adoptat miercuri modificarea Codului Fiscal ale carei prevederi, aplicabile de la 1 iulie, impun, printre altele, taxarea tichetelor de masa, diminuarea deductibilitatii veniturilor din drepturi de autor si impozite mai mari pentru cei care au mai multe imobile cu destinatia de locuinta. Masurile nu vor produce insa efectele scontate in colectarea veniturilor la buget, spun analistii.

  • Modificarile Ministerului Finantelor aduse Codului Fiscal

Una dintre principalele modificari este reprezentata de asimilarea unor venituri independente, veniturilor salariale si impozitarea lor in consecinta. Astfel, firmele ar fi obligate sa plateasca toate contributiile salariale pentru contractele de drepturi de autor, pentru contractele de munca disimulate sub forma microintreprinderilor sau a persoanei fizice autorizate, potrivit NewsIn.

Noua Ordonanta de Urgenta, prin intermediul careia vor fi adoptate modificarile, majoreaza si taxa "de solidaritate" pe cladiri, la un nivel dublu fata de propunerile initiale. "Noutatea consta in dublarea procentului de majorare", spune Gabriel Biris, partener al casei de avocatura Biris Goran. Practic, in noua forma, ordonanta impune taxarea cu 50% a primei cladiri, cu 100% a celei de-a doua cladiri si cu 200%, a celei de a treia aflata in proprietate personala, fata de nivelul datorat curent, in anul 2010, pentru cladirile care nu sunt inchiriate. Astfel, proprietarii sunt obligati sa scoata din economia gri contractele de inchiriere, fiscul obligandu-i pe toti cei care au mai multe locuinte neinchiriate la plata ferma a acestor impozite, pana la data de 30 septembrie 2010.

Analistii nu considera ca noile masuri introduse prin modificarea Codului Fiscal vor reusi sa aduca suficiente venituri la buget. Ei spun ca aceste masuri reflecta starea precara a finantelor si ca nu au fost gandite suficient. "Guvernul nu transpune, practic, care este strategia din spatele acestor masuri", a declarat Biris Goran.

  • Tichetele vor deveni istorie

Decizia Guvernului de a impozita tichetele de masa, cadou, de vacanta sau de cresa va distruge sistemul de beneficii pentru angajati, potrivit companiei Sodexo Pass Romania. Doua milioane de salariati si familiile acestora vor suporta o scadere a puterii de cumparare cu 33%, relateaza Adevarul.

Mai mult, in cazul impozitarii totale dorite de Guvern, angajatii nu ar mai primi niciun fel de tichete, fiindca acestea nu ar mai prezenta nicio atractivitate pentru companii. In conditiile in care angajatii nu ar mai primi tichete, consumul de alimente ar scadea cu 4,2 miliarde de lei, determinand o scadere puternica a productiei si disponibilizarea a 27.000 de oameni care, datorita existentei sistemului tichetelor de masa, lucreaza in sectorul productiei alimentare si al comertului cu amanuntul.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Totodata, noua lege impoziteaza conturile curente. In practica, impozitele pe conturile de economii, existente si anterior curentei Ordonante, au determinat bancherii sa treaca deponentii de pe conturi de depozite la termen, pe conturi curente, pentru a evita fostul regim de impozitare.

"Veniturile sub forma de dobanzi pentru depozitele la vedere/conturi curente precum si cele la depozitele clientilor constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, realizate incepand cu 1 iulie 2010 se impun cu o cota de 16% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic", se stipuleaza in ordonanta de modificare a Codului Fiscal. In acelasi timp, "impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut distribuit sau platit unei persoane juridice romane".

Citeste si:
Hoțul strigă hoțul. Cei care l-au furat și deconspirat pe Lupșac,...
Hoțul strigă hoțul. Cei care...

Tot de la 1 iulie, veniturile din jocuri de noroc vor fi impozitate cu o cota de 25% aplicata asupra venitului net calculat la nivelul castigurilor realizate intr-o zi de la acelasi organizator sau platitor. In prezent, veniturile din jocuri de noroc se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 20% aplicata asupra venitului net, care nu depaseste cuantumul de 10.000 lei si cu o cota de 25% aplicata asupra venitului net care depaseste cuantumul de 10.000 lei inclusiv, potrivit stirile Protv.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.