Presedintele Traian Basescu a criticat faptul ca din cauza "incidentului ANI" raportul CE arunca o tenta "profund negativa" asupra evaluarii sistemului de justitie si a avertizat ca, Romania nu va accepta, cu tot respectul fata de CE, formulari de genul ca nu-si respecta angajamentele.

"Nu vom accepta, cu tot respectul fata de CE, formulari care nu reflecta realitatea, de genul <Romania nu-si respecta angajamentele>", a avertizat presedintele. El a spus ca intelege frustrarea celor de la CE privind ANI si ca frustrarea sa este si mai mare.

Presedintele a sustinut ca este o "nedreptate" ca din cauza "incidentului ANI" CE sa nu remarce progresele facute de Romania si sa arunce o tenta "profund negativa" asupra situatiei din justitie. "Mi se pare o exagerare si nu suntem pregatiti sa o acceptam", a spus seful statului.

Basescu a sustinut ca formularea Comisiei Europene in privinta Agentiei Nationale de Integritate este una "extrem de dura", dar pe "buna dreptate", transmite NewsIn. [CE catre Romania: Corectati legea ANI!]

"Aceasta noua lege submineaza grav procesul verificarii efective, al sanctionarii si al confiscarii bunurilor nejustificate - Formularea Comisiei Europene mi se pare extrem de dura, pe buna dreptate", a spus presedintele, citand din raportul Comisiei Europene.

"Noua Lege ANI restrictioneaza transparenta intereselor economice si financiare ale demnitarilor si ale functionarilor publici si exclude sanctiunile disuasive care protejeaza impotriva coruptiei. Aceasta noua lege intrerupe dezvoltarea incurajatoare a ANI si incalca angajamentele luate de Romania la momentul aderarii. Poate afla si domnul Frunda... Deci as sublinia formularea grava: aceasta noua Lege intrerupe dezvoltarea incurajatoare a ANI si incalca angamentele luate de Romania la momentul aderarii", a insistat presedintele.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

  • Sesiune extraordinara la Parlament

Presedintele Traian Basescu a anuntat marti ca va uza de prerogativa sa constitutionala si va transmite miercuri celor doua camere parlamentare solicitarea de convocare a unei sesiuni extraordinare in special pe Legea ANI, dar si pe o lege de modificare a CCR si pe proiectul micii reforme in justitie. [Ce critici aduce Comisia Europeana justitiei romane?]

"In urma acestui raport, am decis sa uzez de atributul constitutional de a convoca Parlamentul in sesiune de urgenta. Maine voi transmite celor doua camere solicitarea de a reveni in prima decada a lunii august din vacanta sau in prima parte a lunii august pentru ca apreciez ca este necesara rezolvarea catorva probleme. Prima si cea mai importanta este Legea ANI", a anuntat presedintele.

Traian Basescu a adaugat ca, in solicitarea sa catre Parlament, nu se va limita doar la Legea ANI. In acest sens, presedintele a indicat un alt proiect de lege "care a trecut tacit la Camera Deputatilor din dec 2009", si care se refera la introducerea "neintruperii procedurii in instanta cand se invoca exceptia de neconstitutionalitate". "Cred ca Senatul poate sa voteze aceasta lege", a apreciat Basescu, adaugand ca adoptarea acestei legi s-ar constitui intr-un element de crestere a vitezei de finalizare a proceselor din instante.

Citeste si:
Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli...
Raportul „Educația privind...

Presedintele a mai declarat ca Romania va face un raport pe care il va trimite statelor UE.

"Guvernul Basescu-Udrea-Boc a scos Romania in afara UE"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.