Fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu apreciaza ca Raportul CE publicat marti constata faptul ca "Guvernul Basescu-Udrea-Boc a scos Romania in afara Uniunii Europene", Comisia constatand ca s-au incalcat angajamentele luate in momentul aderarii.

"Este pentru prima data cand, intr-un raport de tara dupa dobandirea calitatii de membru al Uniunii, CE constata ca Romania incalca in mod clar angajamentele luate la momentul aderarii, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare", a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, fostul ministru liberal al Justitiei Tudor Chiuariu.

De asemenea, Tudor Chiuariu a apreciat ca este primul raport al Comisiei Europene care constata lipsa de vointa politica a Guvernului si majoritatii parlamentare de a combate coruptia. [CE catre Romania: Corectati legea ANI!]

"Prin aceasta, Comisia Europeana pune semnul egal intre Guvernul Boc si Guvernul Nastase in ceea ce priveste tolerarea coruptiei, a conflictelor de interese, a fraudei fondurilor europene. Raportul subliniaza esecul Guvernului in a asigura un cadru adecvat de functionare a ANI si de control al averilor si conflictelor de interese, de asemenea, regrese in controlul fondurilor europene, prin instabilitatea legislativa privind DLAF, si ineficienta in evitarea conflictelor de interese in cadrul procedurilor de achizitii publice", a mai spus Chiuariu.

Totodata, fostul ministru al Justitiei a apreciat ca actualul Guvern este incapabil sa dea un mesaj pozitiv in ceea ce priveste capacitatea institutiilor statului de a garanta corectitudinea utilizarii fondurilor publice.

  • Norica Nicolai

Europarlamentarul PNL Norica Nicolai a declarat marti ca Romania a dovedit suficient de multa determinare in reforma judiciara, ea mentionand in acest sens adoptarea Codurilor civil si penal. [Ce critici aduce Comisia Europeana justitiei romane?]

"Nu e un proces care sa se desfasoare ultrarapid, in procedura de urgenta, pentru ca este un proces care trebuie sa se adreseze unei perioade indelungate de timp. Daca vom proceda la modificari imediat este antireforma, nu e reforma", a comentat solicitarea facuta de Comisia Europeana ca Romania sa arate o mai mare determinare in reforma judiciara.

Citeste si:
Președinta CE cere ca Putin să fie adus în fața justiție
Președinta Comisiei Europene...

Nicolai a spus ca este nevoie de o mai mare determinare in angajarea de judecatori si in pregatirea lor. "Daca in continuare vom lucra la nivelul de blocaj, ca pana acum, nu vom reusi sa facem nimic in aplicarea legii", a apreciat ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.