Premierul Emil Boc nu sustine masura introducerii depozitului minim pentru candidatii la functia de presedinte al Romaniei intrucat reprezinta o ingradire a dreptului constitutional de a candida.
Potrivit comunicatului de presa al Guvernului, primul-ministru apreciaza ca nicio alta modificare a conditiilor de candidatura la prezidentiale nu poate fi facuta in anul derularii alegerilor. "In acelasi sens, primul-ministru nu sustine nici propunerea de crestere a numarului de semnaturi necesar pentru a candida la functia de Presedinte al Romaniei".

Biroul de presa al Guvernului precizeaza ca proiectul de lege care vizeaza alegerea presedintelui "a fost initiat de Autoritatea Electorala Permanenta si a fost in dezbaterea unui colectiv tehnic format din reprezentanti ai AEP, Institutului National de Statistica, Ministerului afacerilor Externe si Ministerului Administratiei si Internelor". "Precizam ca acest colectiv tehnic si-a desfasurat lucrarile la sediul SGG, care a asigurat doar secretariatul tehnic pentru buna desfasurare a sedintelor".

Precizarea Biroului de presa al Guvernului vine dupa ce AEP a transmis marti ca propunerea de ridicare a depozitului minim la 2000 de salarii minime brute a apartinut Secretariatului General al Guvernului, iar la initiativa AEP nivelul acestora ar fi fost redus la 200 de salarii minime brute. [Taxa pe fotoliul prezidential]

AEP informeaza ca pe 10 iulie 2009 a transmis, spre consultare, proiectul de Lege pentru alegerea Presedintelui Romaniei catre Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Administratiei si Internelor, Institutul National de Statistica, precum si Ministerului Afacerilor Externe, proiect care "nu contine nici o referinta la cuantumul depozitului minim ce trebuie constituit de fiecare candidat la presedintie".

De asemenea, AEP sustine ca SGG a retransmis catre Autoritatii proiectul de lege care "continea cateva modificari si completari, printre care si o reglementare privind obligativitatea constituirii de catre candidati a unui depozit de 2000 de salarii minime brute pe tara". "Mentionam ca AEP a propus reducerea acestui cuantum la 200 de salarii minime brute pe tara, propunerea fiind acceptata", se mai arata in comunicatul AEP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.