Numarul celor dispusi sa intre in scrutinul pentru Cotroceni din acest an ar putea fi mult mai mic decat la alegerile trecute. Motivul descurajarii pretendentilor tine de intentia Autoritatii Electorale Permanente (AEP) de a introduce o cautiune de 2.000 de salarii minime pe economie pentru fiecare candidat.
Potrivit poiectului noii legi pentru alegerea presedintelui, orice prezidentiabil ar avea de platit la depunerea candidaturii 1.200.000 de lei (aproximativ 300.000 de euro). De remarcat ca in aceasta situatie statul ar ramane cu 9.000.000 de lei la buget din buzunarul candidatilor de decor.

Ce ramane si ce se adauga la proiectul AEP ar urma sa se decida azi in conducerile PDL si PSD.

Cine mai ramane in cursa?

"Solicitarea garantiei a venit din partea AEP. Ar fi vorba despre 2.000 de salarii minime. Dupa parerea mea, e cam mult, daca nu cumva e neconstitutonal, dar urmeaza sa analizam. Nu e o problema cand ai un partid in spate, banii se returneaza daca obtii destule voturi. Dar, chiar si asa, campania costa, mai ai de dat si pe la televiziuni...", spune Mircea Toader, liderul deputatilor PDL, potrivit EVZ.

In aceste conditii, taxa ar putea reduce drastic numarul candidatilor deoarece unii dintre ei nu ar fi dispusi sa riste o suma atat de mare. Insa, cu siguranta vom ramane cu liderii de partide.

Taxa a fost confirmata de AEP. Printre propunerile pe care le-a avansat guvernului, AEP mentioneaza, intr-o adresa catre EVZ, "obligativitatea depunerii unei cautiuni de catre fiecare candidat, cu rol de a acoperi o parte din cheltuielile cu organizarea alegerilor".

Premiera garantiei in bani a avut loc la parlamentare in 2008, cand fiecare candidat a platit cate 3.000 de lei, bani recuperati doar de partidele care au depasit 2%. Daca rezultatele alegerilor ar fi similare cu cele din 2004, doar 4 dintre cei 12 candidati intrati in primul tur si-ar mai recupera banii, restul de 8 obtinand sub 2%. Aceeasi regula aplicata la scrutinul din 2000 ar fi descurajat cel putin 5 dintre cei 12 pretendenti, inclusiv pe cei 3 independenti, in timp ce in 1996 - 10 din 16 ar fi pierdut sigur cautiunea.

Vadim, prima victima a taxei

Taxa de 300.000 de euro pentru orice candidat poate reprezenta lovitura de gratie pentru anumiti candidati precum Radu Duda, Nati Meir, Sorin Oprescu dar, mai ales, pentru Corneliu Vadim Tudor. Astfel, scandalul politic e ca si asigurat, pentru ca PRM are de gand sa apeleze la Curtea Constitutionala si la institutiile europene pentru a denunta ceea ce considera a fi un abuz de proportii.

Purtatorul de cuvant al PRM, Marius Marinescu a declarat, pentru Inpolitics, ca "ideea coalitiei de guvernamant este o tentativa disperata de barare a unor candidaturi care le-ar putea incurca socotelile politice, in cel mai profund dispret al legii. A impune o asemenea taxa uriasa inseamna incalcarea dreptului fundamental al cetateanului, acela de a alege si de a fi ales, lasand cale libera doar candidatilor unor structuri politice precum PSD , PNL si PDL care beneficiaza de fonduri din belsug provenind din furt, jaf, din afaceri necurate, din spolierea bugetului public si din dirijarea banilor contribuabililor catre afacerile oamenilor de casa care, mai apoi, se revanseaza in anii electorali prin donatii grase. PRM nu utilizeaza in campania electorala, ca alte partide, bani negri, de aceea o taxa de 300.000 de euro echivaleaza cu scoaterea candidatului nostru din cursa electorala, ceea ce reprezinta, de fapt, adevarata miza a modificarii legii alegerilor".

Marinescu mai spune ca formatiunea sa va analiza situatia nou creata intr-o reuniune de urgenta, in care s-ar putea dezbate inclusiv varianta unui boicot oficial al scrutinului din toamna, dublata de sesizarea Curtii Constitutionale si a organismelor internationale "in fata acestui abuz politic incalificabil al gastii de la putere".

Geoana protesteaza

Presedintele PSD, Mircea Geoana, s-a declarat impotriva "obstacolelor artificiale pe care candidatii marilor partide le pun in fata unor eventuali candidati independenti", cum ar fi o taxa de 300.000 de euro pentru cei care doresc sa intre in cursa electorala pentru Palatul Cotroceni.

"Sunt tot soiul de propuneri nastrusnice in ultima perioada si pe care presa le interpreteaza ca tot soiul de obstacole artificiale pe care candidatii marilor partide le pun in fata unor eventuali candidati independenti sau semi-independenti. Nimic mai fals, nu sunt de acord. Cine vrea sa candideze sa candideze, nu e nevoie de oprelisti. Sa aleaga romanii pe cel pe care-l considera, sau cea, daca va fi si o doamna, pe care-i considera cei mai potriviti ca sa conduca Romania in viitor. Nu am are niciun fel de a face cu pozitia PSD si cred ca nici a PDL, nu am discutat niciodata acest subiect", a declarat Geoana.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.