Cele doua partide din coalitia guvernamentala din Pakistan au ajuns la un acord pentru a lansa procedura de destituire a presedintelui Pervez Musharraf, au anuntat joi surse din aceste formatiuni, citate de NewsIn.
"Partidele de coalitie au ajuns la un acord de principiu pentru a lansa motiunea de destituire a presedintelui Musharraf", a declarat una dintre surse, dupa trei zile de negocieri intre responsabilii coalitiei de la putere.

Purtatorul de cuvant ale celor doua partide de la guvernare - Partidul Poporului Pakistanez (PPP) conduse de sotul lui Benazir Bhutto, Asif Ali Zardari, si Liga Musulmana din Pakistan-Aripa Nawaz (PML-N), al fostului premier Nawaz Sharif - a declarat ca un anunt oficial va interveni in cursul zilei de joi.

Presedintele pakistanez Pervez Musharraf si-a anulat miercuri vizita prevazuta in China, tara aliata, pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing, pe fondul zvonurilor privind posibila sa destituire. Ulterior, Musharraf a negat ca si-ar fi anulat participarea.

Tabara lui Musharraf, aflata la putere dupa o lovitura de stat militara in 1999, a pierdut alegerile legislative din 18 februarie, iar presedintele coabiteaza de atunci intr-o atmosfera conflictuala cu un Guvern format din membri ai fostei opozitii.

Dar fosta opozitie era divizata in ceea ce priveste soarta sefului statului: o parte, inclusiv PML-N, cerea plecarea acestuia, o alta, in special Partidul Poporului Pakistanez (PPP), condus de sotul lui Bhutto, nu se opunea coabitarii, in cazul in care lui Musharraf i s-ar fi retraa unele prerogative.

In centrul conflictului dintre fostul general Musharraf si Guvern se afla problema judecatorilor Curtii Supreme, in special soarta fostului presedinte al instantei, Iftikhar Muhammad Chaudhry. Coalitia aflata la putere si-a luat angajamentul sa ii repuna in functie pe judecatorii destituiti de Musharraf. Dar presedintele, reales in mod controversat in octombrie 2007, se teme ca magistratii se vor pronunta impotriva legitimitatii mandatului sau.

Daca Parlamentul pakistanez ii va repune in functie pe judecatori, Curtea Suprema va putea, teoretic, sa califice drept ilegal noul mandat de cinci ani al lui Musharraf si sa lanseze o procedura de destituire.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.