Rusia a inceput sa-si dezvolte "arma informationala", luand exemplu de la SUA, "care au invatat de multa vreme sa cucereasca teritorii cu vorbe frumoase", relateaza in editia sa de vineri cotidianul rusesc Komsomolskaia Pravda.

Situatia de pe frontul informational rusesc a fost abordata joi, in cadrul unei conferinte de presa la Moscova, de seful adjunct al Statutului Major al armatei ruse Aleksei Burutin, care a declarat ca fortele militare ruse au "trecut la elaborarea unor concepte, elemente si metode pentru operatiuni informationale". Burutin a subliniat ca in pofida faptului ca toate aceste mijloace "nu presupun cheltuieli prea mari", ele sunt extrem de eficiente.

In zilele noastre, puterea si influenta pe plan international nu se mai asigura prin trimiterea armatei peste trei mari si tari sau cu ajutorul atacurilor cu rachete asupra unor tari situate la mare distanta. In prezent, este suficient ca in momentul potrivit sa "bombardezi" cu informatiile necesare auditoriul dintr-un stat, pentru a-ti impune interesele intr-o tara sau alta, considera Komsomolskaia Pravda, dand drept exemplu "revolutiile portocalii" din ultimii ani din spatiul postsovietic, inimaginabile in absenta televiziunii, radioului si Internetului. "Campaniile media" sunt indicate de cotidianul rus drept principala arma informationala a timpurilor moderne.

La fel ca trupele militare, resursele informationale se bat si mor pe campul de lupta sub "focul" inamicului. Bunaoara, hackerii chinezi care cu regularitate ataca serverele guvernamentale si militare ale SUA, lansand in spatiul virtual virusi care mai de care mai sofisticati, ce distrug centrele de comanda, atacand sistemele informationale.

Un exemplu de succes al "campaniei mediatice" care a dus la un conflict militar si caderea unui regim este cazul Irakului, indica sursa citata, care face trimitere la un studiu recent al Fundatiei pentru jurnalism independent din SUA, care a enumerat 935 de declaratii false facute de actuala Administratie a SUA pentru a pregati interventia armata in Irak Conform acestui studiu, recordul absolut il detine presedintele american George W.Bush, care ar fi mintit de 260 de ori in legatura cu armele nucleare ale regimului Saddam Hussein, cu toate ca in realitate ar fi stiut ca afirmatiile pe care le sustine sunt neadevarate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.