Iranul este pregatit sa ofere Statelor Unite jumatate din actiunile viitoarelor sale programe nucleare, in incercarea de a demonstra ca nu intentioneaza sa fabrice arme atomice, a declarat un oficial iranian, citat de "Financial Times".

Potrivit publicatiei citate, nu este clar in ce masura declaratiile lui Hossein Kazempur, guvernatorul iranian la Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si consilier guvernamental pe probleme de energie, reprezinta pozitia oficiala a Teheranului. "Va declar ca Statele Unite pot detine 50 la suta din programul nuclear al Iranului. Este vorba de o oferta valabila. Daca americanii au suspiciuni, acestea pot fi eliminate prin prezenta lor", a spus el.
Presedintele american, George W. Bush, a acuzat Iranul de incercarea de a fabrica in secret arme atomice, la adapostul unui program nuclear civil. Teheranul a respins in repetate randuri aceste acuzatii.

Oficialul a reiterat, de altfel, ca Teheranul continua sa militeze pentru neproliferarea nucleara.
Anterior, ministrul iranian de Externe, Kamal Kharrazi, a avertizat ca Washingtonul trebuie sa-si schimbe politica fata de Iran si sa admita calitatea Teheranului de putere regionala, pentru o imbunatatire a relatiilor.

Intr-o schimbare radicala de abordare, Statele Unite au oferit Iranului saptamana trecuta avantaje economice, in incercarea de a determina Teheranul sa puna capat tuturor activitatilor nucleare ce ar putea duce la fabricarea armei atomice. Totodata, Statele Unite au anuntat ca sunt dispuse sa renunte la opozitia fata de aderarea Iranului la Organizatia Mondiala a Comertului, oferind, de asemenea, componente pentru aeronave civile, in coordonare cu Uniunea Europeana. Iranul a respins oferta, considerand-o insignifianta. In cazul in care Teheranul nu va accepta sa renunte la programele nucleare sensibile, dosarul iranian ar putea fi inaintat Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, ce are autoritatea de a impune sanctiuni.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.