In contextul in care cei 25 fac demersuri pentru a-si convinge cetatenii sa accepte legea fundamentala, o declaratie a sefului executivului comunitar, Jose Manuel Durao Barroso, ridica mari semne de intrebare cu privire la eventualitatea modificarii unor parti esentiale ale Constitutiei recent aprobate si de catre deputatii din Parlamentul European.

Incercand parca sa disperseze temerile, in principal ale Frantei, privind aderarea Turciei la Uniunea Europeana si ponderea statelor membre in sistemul de vot, presedintele Comisiei a mentionat, intr-un interviu acordat cotidianului francez "Le Figaro", ca exista posibilitatea ca o serie de fragmente ale tratatului constitutional sa fie reformulate, insa nu in perioada imediat urmatoare. "Daca este necesar sa schimbam regulile din cauza aderarii Turciei, o vom face, insa nu este o problema aflata pe actuala agenda de lucru", a subliniat Barroso.

Dupa numeroase dispute in timpul negocierilor, statele membre au convenit in legatura cu un sistem al dublei majoritati pentru luarea deciziilor in cadrul Uniunii. Astfel, o hotarare ar trebui sa fie votata de 55% din membri, conditia fiind ca acestia sa reprezinte 65 de procente din populatia teritoriului comunitar. De aici si ingrijorarea referitoare la venirea Turciei in UE, dat fiind ca, in momentul aderarii care, potrivit specialistilor, nu va avea loc mai devreme de 2015, populatia acestei tari o va depasi pe cea a Germaniei, in prezent cel mai mare si influent stat membru. Insa, desi la sfarsitul anului trecut cei 25 au stabilit deschiderea oficiala a negocierilor cu Ankara in octombrie 2005, in Franta cu precadere exista temeri ca referendumul din vara privind ratificarea Constitutiei UE ar putea fi afectat de problema turca, populatia acestei tari fiind oarecum ostila aderarii tarii preponderent musulmane.

Totusi, informatiile privind modificarea legislatiei, care determina viitoarea balanta a puterii in UE, ar putea fi favorabile campaniei euroscepticilor care se opun tratatului. In cazul schimbarii prevederilor tratatului constitutional, toti membrii trebuie sa fie de acord cu actiunea, care ar trebui sa aiba loc pana in 2015, cand Turcia s-ar putea alatura UE.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.