Serbia, care refuza sa recunoasca independenta fostei sale provincii Kosovo, proclamata in 2008, a sugerat pentru prima data ca ar fi dispusa sa discute despre aderarea acestui teritoriu la ONU.

"Putem sa ne punem de acord in orice privinta", a declarat in fata jurnalistilor premierul sarb, Ivita Dacici, raspunzand unei intrebari privind existenta unor eventuale discutii pentru ca Pristina sa primeasca un loc la ONU.

"Cerem un acord global (...), caci este o situatie pe baza de reciprocitate", a adaugat el.

Belgradul si Pristina s-au angajat, in martie 2011, intr-un dialog pentru ameliorarea relatiilor bilaterale, conditie esentiala impusa de Bruxelles pentru inceperea negocierilor de aderare la UE.

Parlamentul sarb a adoptat la sfarsitul saptamanii trecute doua rezolutii cu privire la "autonomia" comunitatii sarbe din Kosovo, ce vor constitui baza acestor negocieri, subliniind totodata refuzul Belgradului de a recunoaste independenta Kosovo.

Ameliorarea relatiilor cu Pristina reprezinta conditia principala impusa de UE Serbiei, tara candidata la aderare din luna martie, in vederea obtinerii unui termen pentru deschiderea negocierilor de aderare, scrie MEDIAFAX.

Albanezii kosovari au proclamat, in 2008, independenta acestui teritoriu, recunoscut ulterior de aproximativ 100 de tari, printre care Statele Unite si majoritatea tarilor membre ale UE.

Cu toate acestea, Belgradul refuza cu vehementa sa recunoasca autoritatea Pristinei, mai ales in nordul Kosovo, in majoritate locuit de sarbi.

Sustinuta de Moscova si Beijing, Serbia a impiedicat aderarea Pristinei la ONU, multumita unui drept de veto din partea Rusiei si Chinei in cadrul Consiliului de Securitate. Autoritatile kosovare au subliniat in numeroase randuri ca principalul lor obiectiv este sa obtina un loc in cadrul ONU.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.