Un student american din Scotia si-a cerut scuze dupa ce a marturisit ca el se ascunde in spatele tinerei lesbiene din Damasc, devenita simbolul miscarii democratice din Siria prin intermediul blogului sau, relateaza AFP.

Blogul sau, "Gay Girl in Damascus" ("O lesbiana in Damasc"), era urmarit de mii de persoane, emotionate de lupta dusa de aceasta "tanara militanta pro-democratie" impotriva represiunii regimului sirian.

Un val de solidaritate a luat nastere pe retelele de socializare cand, pe acelasi blog, o persoana care se prezenta drept o ruda a tinerei anunta, in urma cu o saptamana, ca aceasta a fost "rapita" la Damasc. Un grup pe Facebook, "Eliberati-o pe Amina Abdallah", a reunit aproape 15.000 de membri, scrie MEDIAFAX.

Dar toate acestea erau false. Tanara Amina Abdallah Arraf era de fapt Tom MacMaster, un american de 40 de ani cu barba, masterand la Universitatea din Edinburgh, Scotia. "Nu credeam ca voi provoca vreodata acest nivel de interes", a scris Tom MacMaster intr-o "scrisoare de scuze pentru cititori", difuzata pe blog.

Indoielile aparusera cu cateva zile inainte, dupa ce saptamana trecuta s-a dovedit ca o fotografie care ar fi infatisat-o pe Amina era de fapt a unei londoneze, furata de pe pagina sa de Facebook.


"In timp ce naratorul era fictiv, faptele de pe blog sunt autentice si nu sunt inselatoare in ceea ce priveste situatia din teren", a mai scris MacMaster.

El militeaza de mai multi ani pentru cauza democratica in Orientul Mijlociu.

Conform Washington Post, Tom MacMaster utilizeaza pseudonimul Amina de cel putin cinci ani si a lansat blogul "Gay Girl in Damascus" in februarie.

Universitatea din Edinburgh a anuntat deschiderea unei anchete pentru a determina daca barbatul a incalcat regulile informatice acestei institutii.

Dezvaluirea falsului blog a generat furia sustinatorilor tinerei, care se mobilizasera dupa "rapirea" sa.

Citeste si:
Zarug, un model pentru noua generație: „Îmi scriu copii gay, ceea...
Zarug, un model pentru noua...

De asemenea, acest caz ridica din nou intrebarea fiabilitatii retelelor de socializare pe Internet, utilizate pe larg in timpul "primaverii arabe", din cauza accesului restrans la informatii pe teren.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.