Grecia si Malta si-au exprimat, miercuri, acordul de principiu fata de o revizuire, dorita de Franta si Italia, a tratatului Schengen, dar cu conditia ca aceasta sa conduca la o impartire mai buna intre membrii UE a afluxului de imigranti ilegali

"O revizuire a tratatului Schengen nu trebuie sa creeze ziduri si bariere, dar sa fie un pas catre solidaritate", a subliniat vicepremierul maltez, Tonio Borg. "Ea trebuie sa reduca povara" ce planeaza asupra tarilor periferice ale UE, unde afluxul de imigranti este mare, a insistat el.

"Grecia este deschisa fata de o revizuire a Schengen, dar acest lucru trebuie sa ajute tarile mediteraneene", a adaugat si ministrul grec de Externe, Dimitris Droutsas, cu care a avut o intrevedere la Atena.

Cei doi ministri au fost intrebati in legatura cu un apel de reformare a normelor privind libera circulatie in cadrul UE lansat cu o zi inainte de premierul italian Silvio Berlusconi si de presedintele francez Nicolas Sarkozy, in fata afluxului de imigranti ilegali in urma tulburarilor din Africa de Nord si Orientul Mijlociu.


Roma si Parisul s-au declarat favorabile unei restabiliri temporare a controalelor la frontierele interne in cazul unui aflux de imigranti, o optiune pe care Comisia Europeana a declarat ca este dispusa sa o examineze.

Intalnirea liderilor italian si francez a avut ca scop rezolvarea divergentelor lor, dupa decizia Italiei de a regulariza situatia a 25.000 de tunisieni ajunsi ilegal pe coastele sale, pentru a-si constrange vecinii din nord, intre care Franta, sa contribuie la preluarea lor.


Borg si Droutsas au amintit, de asemenea, ca tarile lor cer o revizuire a reglementarii europene Dublin II, care stipuleaza ca preluarea solicitantilor de azil revine tarilor de sosire din UE.

Dorita de Comisie, aceasta reexaminare este blocata de tarile din centru si nord, care afirma ca isi asuma partea lor din "povara imigratiei" si prefera optiunea ajutoarelor financiare pentru partenerii lor de peste tot din UE.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.