Occidentalii, de acord sa grabeasca sfarsitul regimului lui Muammar Kadhafi si sa intre in contact cu rebelii, au trecut joi in revista resursele, inclusiv militare, de natura sa puna capat crizei din Libia, inainte ca aceasta sa scape de sub control, comenteaza AFP.

NATO apreciaza ca timpul incepe sa preseze in ceea ce priveste evolutia evenimentelor din Libia, Alianta Nord-Atlantica fiind pregatita sa intervina in aceasta tara, in cazul in care primeste mandat, a declarat joi secretarul general al organizatiei, Anders Fogh Rasmussen.

"Timpul continua sa preseze (...) NATO se consulta, de mai multe zile, cu alte organizatii internationale si regionale si urmareste desfasurarea evenimentelor, care se succed cu rapiditate"
, a precizat el, in deschiderea unei reuniuni de doua zile a ministrilor Apararii din cadrul Aliantei Nord-Atlantice, care s-a concentrat, joi, asupra Libiei, scrie MEDIAFAX.

Oficialii au prezentat planuri privind diferite operatiuni posibile, trecand in revista optiunile, resursele aflate la dispozitia lor si misiunile cele mai importante (impunerea embargoului asupra armelor, decretat de ONU, asistenta umanitara, evacuarile de persoane, etc.)

Ei au luat doua decizii concrete, una de a consolida prezenta maritima a NATO in apropierea Libiei si o alta de a evalua asistenta umanitara pe care ONU ar putea sa o solicite.

Rasmussen a anuntat ca NATO a extins, deja, supravegherea aeriana din sectorul central al Mediteranei, crescand la 24 de ore, in loc de zece ore cat era anterior, timpul de patrulare a avioanelor sale radar, de tip Awacs, mobilizate in sector de la sfarsitul lui 2009, in cadrul eforturilor de prevenire a terorismului.

NATO, a declarat el, trebuie sa aiba indeplinite trei conditii inainte de a actiona. "Daca este demonstrata nevoia, daca mandatul juridic este clar, iar sustinerea regionala ferma, suntem pregatiti sa oferim ajutorul nostru", a afirmat el.

In ceea ce priveste eventualitatea unei zone de interdictie in spatiul aerian al Libiei, propusa in Consiliul de Securitate al ONU de Franta si
Marea Britanie, nu toate tarile din cadrul NATO sunt pe aceeasi lungime de unda. Iar Liga Araba se va reuni abia sambata pentru a discuta pe
tema Libiei, in timp ce, la un mini-summit la Addis Abeba, Uniunea Africana a respins vineri orice forma de interventie militara straina in Libia.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

La randul lor, ministrii de Externe ai UE si-au confruntat opiniile la un dejun de lucru, destinat pregatirii summitului special privind situatia din Libia, care urmeaza sa reuneasca vineri cei 27 de sefi de stat si de guvern ai UE.

Franta a preluat initiativa prin pozitia sa, incercand sa antreneze si restul UE. Ea a recunoscut joi dimineata Consiliul national de tranzitie (CNT) drept "reprezentant legitim" al poporului libian, spre stupoarea multora dintre partenerii sai europeni. In plus, potrivit unei surse apropiate de dosar, presedintele francez Nicolas Sarkozy ar avea intentia de a propune partenerilor sai din UE efectuarea de raiduri aeriene.

Cele doua anunturi au provocat insa diviziuni in randul europenilor. "Italia nu va participa la raiduri in Libia", a avertizat imediat seful diplomatiei italiene Franco Frattini.

Citeste si:
50 de ani de la primul pas pe Luna: Romania, printre tarile din...
50 de ani de la primul pas pe...

Germania s-a declarat "sceptica" privind oportunitatea zonei de interdictie aeriana.

Referitor la soarta regimului libian, unanimitatea a parut mai usor de atins.

Seful diplomatiei portugheze, Luis Amado, a fost foarte explicit. "Din punctul de vedere al comunitatii internationale, regimul lui Gaddafi s-a incheiat", la fel ca si "legitimitatea" sa, a spus el.

Insa, "daca toti ministrii sunt de acord asupra acestui fapt, nimeni nu stie cum sa traduca aceasta declaratie in actiune", a recunoscut omologul sau italian, Franco Frattini.

Citeste si: Gaddafi va triumfa

Libia cere ajutorul comunitatii internationale

UE a adoptat embargoul impotriva lui Gaddafi


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.