Unele dintre rocile lunare oferite de administratia americana celorlalte tari ale lumii in semn de prietenie au fost pierdute, furate sau distruse de-a lungul anilor. Prezentam mai jos povestea unora dintre ele, scrie Agerpres.
Aceasta lista se bazeaza pe cercetarile realizate de un fost angajat al NASA, Joseph Gutheinz, supranumit "Vanatorul de roci lunare", si de studentii acestuia. La alcatuirea listei au participat si jurnalistii site-ului specializat in istorie spatiala collectSpace.com.
Afganistan
Cele doua fragmente oferite autoritatilor de la Kabul au disparut.
Cipru
Una dintre rocile lunare donate Ciprului nu a fost niciodata livrata din cauza invadarii de catre Turcia a unei parti a acestei insule in iulie 1974 si a asasinarii ambasadorului american din Cipru in luna urmatoare.
Honduras
Roca lunara donata statului Honduras si care provenea din misiunea Apollo 17 a fost redescoperita in 1998 de Joseph Gutheinz si de un angajat al Postei americane, Bob Cregger, in cadrul unei operatiuni intitulate "Eclipsa de Luna".

Ea fusese vanduta de un colonel din armata honduriana unui om de afaceri din Florida, Alan Rosen, pentru 50.000 de dolari. Alan Rose a incercat sa vanda fragmentul din scoarta selenara cu 5 milioane de dolari. Roca a fost in cele din urma confiscata si remisa autoritatilor din Honduras.
Irlanda
Roca lunara oferita Irlandei a fost expusa la Observatorul Dunsink din Dublin, distrus in 1977 de un incendiu. Molozul rezultat in urma distrugerii observatorului, inclusiv pretiosul esantion lunar, au sfarsit intr-o groapa de gunoi aflata la nord de capitala irlandeza.
Libia
Rocile lunare donate colonelului Muammar Gaddafi, pe atunci conducatorul Libiei, au disparut.
Malta
Cadoul similar oferit Maltei, adus pe Terra de misiunea Apollo 17, a fost furat dintr-un muzeu in mai 2004. Roca nu a mai fost recuperata.
Nicaragua
Roca din Nicaragua, adusa pe Pamant de misiunea Apollo 17, ar fi fost vanduta unui colectionar din Orientul Mijlociu contra unei sume cuprinse intre 5 milioane si 10 milioane de dolari.
Prima țară din Europa care oferă trei zile de concediu menstrual...

Cealalta roca selenara donata acestei tari, adusa de echipajul misiunii Apollo 11, a sfarsit prin a ajunge in colectia unui proprietar de cazinouri din Las Vegas, care a expus-o pentru o perioada in Moon Rock Cafe, una dintre cafenelele sale. Dupa moartea lui, roca a fost donata specialistilor de la NASA, care au remis-o autoritatilor din Nicaragua.
Romania
Un muzeu din Bucuresti - Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) - expune o roca lunara adusa pe Terra de misiunea Apollo 11 si donata autoritatilor romane.
Se crede ca celalalt esantion lunar oferit Romaniei, care provenea din misiunea Apollo 17, a fost vandut de mostenitorii dictatorului Nicolae Ceausescu, dupa ce acesta a fost executat alaturi de sotia lui, Elena, in ziua de Craciun din 1989.
Spania
Fragmentul selenar adus pe Terra de Apollo 17 si donat Spaniei este expus la Museo Naval din Madrid, in urma unei donatii facute de familia amiralului Luis Carrero Blanco, un influent membru al regimului franchist, care a fost asasinat de organizatia separatista basca ETA in 1973.
Rusia nu vrea prezență militară SUA sau NATO în apropierea...

Roca adusa de Apollo 11 si donata Spaniei este in continuare data disparuta, insa se crede ca ea ar fi ramas in colectia detinuta de familia fostului dictator Franco.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Cum să investești într-un startup: primii pași
Sursa: start-up.ro
-
Raportarea ESG și de ce este esențială pentru orice companie listată la bursă
Sursa: green.start-up.ro
-
Povestea Precious Circuit, start-up-ul fondat de doi tineri care fac...
Sursa: retail.ro
-
Părintele Porfirie: Medicamentul şi marele secret pentru creşterea copiilor
Sursa: garbo.ro
-
CEC Bank, profit net de 54,2 milioane de lei în primul trimestru din 2022
Sursa: futurebanking.ro
-
Suflete pereche: Iubirea necondiționată dintre doi oameni
Sursa: kudika.ro
-
România a aprobat un nou ajutor umanitar pentru Ucraina. Ce trimite țara...
Sursa: wall-street.ro