Premiul Nobel pentru Pace pe 2010 a fost acordat disidentului chinez Liu Xiaobo, pentru "lupta sa lunga si nonvioleta pentru drepturile fundamentale ale omului in China".
Potrivit Comitetului Nobel, citat de site-ul nobelprize.org, timp de aproape doua decenii, Liu Xiaobo a promovat aplicarea drepturilor omului in China. El a participat la protestele din piata Tiananmen in 1989 si a fost unul dintre autorii Cartei 08, un manifest pentru democratizarea Chinei, publicat la aniversarea a 60 de ani de la Declaratia Universala a Drepturilor Omului, la 10 decembrie 2008.

In anul urmator, Liu a fost condamnat la 11 ani de inchisoare si doi ani de privare de drepturi politice pentru "incitare la subminarea puterii de stat". El a sustinut permanent ca sentinta sa incalca atat Constitutia Chinei, cat si drepturile fundamentale, potrivit MEDIAFAX.

  • Nominalizarile din acest an la premiul Nobel pentru Pace au atins un numar record, de 237 de candidati, intre care fostul cancelar german Helmut Kohl, premierul din Zimbabwe Morgan Tsvangirai sau organizatia neguvernamentala rusa Memorial si una dintre fondatoarele acesteia, Svetlana Gannucikina, relateaza MEDIAFAX.

Laureatul "cel mai probabil este un opozant detinut in China", a apreciat joi televiziune norvegiana TV2, care a anticipat corect victoria surpriza a lui Barack Obama anul trecut. Potrivit site-urilor de pariuri online, opozantul chinez Liu Xiaobo este, de asemenea, favorit pentru prestigioasa recompensa care va fi decernata la ora 11.00 (12.00 ora Romaniei) la Institutul Nobel din Oslo. O astfel de alegere risca sa suscite nemultumirea regimului chinez care a avertizat Comitetul Nobel in legatura cu un "gest neprietenesc" care ar putea afecta relatiile dintre China si Norvegia.

"Nu am incercat sa facem acelasi lucru ca anul trecut, dar cred ca va fi un premiu interesant si in acest an, despre care s-ar putea vorbi", a declarat presedintele Comitetului Nobel, Thorbjoern Jagland, joi pentru postul de televiziune NRK.

NRK, ale carui pronosticuri s-au confirmat de cele mai multe ori, cu exceptia editiei de anul trecut, a dezvaluit ca "multi au o preferinta pentru unul sau mai multi opozanti chinezi", citandu-i pe Liu Xiaobo si pe disidenta uigura aflata in exil Rebiya Kadeer.

CRONOLOGIE: Ultimii zece castigatori ai premiului Nobel pentru Pace

  • 2009 - Presedintele american, Barack Obama, pentru "eforturile extraordinare de consolidare a diplomatiei internationale si a cooperarii intre popoare"
  • 2008 - Fostul presedinte finlandez Martti Ahtisaari, pentru misiunile sale de mediere in intreaga lume
  • 2007 - Fostul vicepresedinte american Al Gore si Grupul interguvernamental de experti privind evolutia climei (Giec)
  • 2006 - Muhammad Yunus si Banca Grameen din Bangladesh pentru activitati destinate combaterii saraciei
  • 2005 - Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si directorul acesteia, Mohamed ElBaradei
  • 2004 - Ecologista keniana Wangari Maathai
  • 2003 - Avocatul iranian din domeniul protejarii drepturilor omului Shirin Ebadi
  • 2002 - Fostul presedinte al Statelor Unite Jimmy Carter
  • 2001 - Organizatia Natiunilor Unite si secretarul general Kofi Annan
  • 2000 - Presedintele sud-coreean Kim Dae-jung
Citeste si:
Laureatul Premiului Nobel pentru Pace in 2010 a fost eliberat
Laureatul Premiului Nobel...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.