Incendiile de turba din Rusia au fost cauzate de erori umane comise cu zeci de ani in urma.
Una dintre cele mai dificile probleme cu care s-a confruntat Rusia in vara aceasta o reprezinta incendiile de turba, cu atat mai mult cu cat acestea sunt cauzate de erori umane comise cu zeci de ani in urma, relateaza The New York Times.

Inca din anul 1918, inginerii sovietici au asanat zone mlastinoase pentru a obtine turba necesara centralelor electrice. Aceasta abordare a fost abandonata la sfarsitul anilor '50, dupa ce s-a descoperit gaz natural in Siberia, insa terenurile nu au fost inundate din nou, desi autoritatile iau in considerare aceasta idee in prezent, potrivit MEDIAFAX.

Acum, insa, pompierii se confrunta cu focuri subterane, care sunt cel mai greu de stins, potrivit comunitatii de experti in incendii de turba. "De fiecare data cand crezi ca e stins, incepe sa fumege din nou", a declarat Serghei A. Andreiev, un soldat care participa la operatiunile de stingere a incendiilor. Singura metoda sigura de stingere este reinundarea mlastinii, un obiectiv foarte dificil.

Regiunea Moscovei este deosebit de vulnerabila la incendiile de turba. Dintre cele zece incendii din jurul orasului Elektrogorsk, sau Orasul Electric, denumit astfel datorita unui plan de a ilumina Moscova cu energie provenita din turba, patru au izbucnit pe terenurile asanate.

Incendiile de turba afecteaza in general suprafete mai mici decat cele de padure, dar pot arde de zece ori mai multa masa biologica si emana considerabil mai mult fum. In vara aceasta, oficialii au raportat 26.509 incendii in Rusia, care au mistuit circa 770.000 de hectare. Dintre acestea, 1.104 sunt incendii de turba, acoperind in total o suprafata de 1.700 de hectare.

Incendiile de turba prezinta de asemenea pericole speciale, deoarece formeaza cavitati subterane in care pot cadea pompieri sau camioane si distrug radacinile copacilor, provocand caderea acestora subita.

Citeste si:
Motivul pentru care românii nu-și asigură locuințele la cutremure...
Motivul pentru care românii...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.