Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a anuntat luni ca Turcia a inchis spatiul aerian pentru avioanele israeliene, relateaza presa de la Ankara.

Premierul Erdogan (foto) le-a declarat jurnalistilor aflati la summitul G20 de la Toronto ca Turcia a impus restrictia in urma interventiei unui comando israelian asupra convoiului international cu ajutoare pentru Fasia Gaza, la 31 mai, care s-a soldat cu moartea a noua persoane, printre care opt cetateni turci, transmite NewsIn.

Erdogan nu a mentionat daca aceasta decizie vizeaza si zborurile civile
. Potrivit cotidianului israelian Yediot Ahronot, Turcia nu a permis duminica unui avion la bordul caruia se aflau ofiteri militari israelieni ce urmau sa participe la o ceremonie la Auschwitz, in Polonia, sa survoleze spatiul aerian turc. Avionul, la bordul caruia se aflau peste 100 de persoane, a fost nevoit sa gaseasca o ruta ocolitoare, potrivit publicatiei israeliene.

In urma operatiunii israeliene de la sfarsitul lunii trecute, Turcia si-a retras ambasadorul si a anulat exercitiile militare comune cu Israelul. In plus, Turcia a anuntat ca are in vedere reducerea legaturilor militare si comerciale cu Israelul, precizand ca isi va retrimite ambasadorul in tara doar dupa ce Israelul isi va cere scuze pentru incidentul din 31 mai. Turcia a cerut, de asemenea, Israelului sa restituite ajutoarele confiscate de pe navele care au facut parte din "Flotila libertatii", sa accepte o ancheta internationala si sa ofere compensatii victimelor atacului de luna trecuta.

La 24 iunie, cotidianul Jerusalem Post a prezentat declaratii ale oficialilor israelieni, care au explicat ca Israelul nu a impus restrictii privind vanzarile de echipamente militare catre Turcia, dar va evalua participarea companiilor din industria de aparare la licitatii, din cauza tensiunilor crescande dintre cele doua tari. Oficialii israelini au mentionat ca Israelul nu se afla in prezent in cursa pentru vreo licitatie in Turcia, iar companiile din industria apararii pot participa dupa ce primesc aprobarea Ministerului israelian al Apararii.

Jerusalem Post scrisese anterior ca Israelul cauta alte terenuri de antrenament aerian, inclusiv in Romania, dupa ce a fost exclus de la exercitii militare comune in Turcia.

Ministerul Apararii Nationale din Romania a precizat la 10 iunie, la solicitarea NewsIn, ca activitatile de cooperare militara bilaterala cu statul Israel se desfasoara in baza unui acord semnat la Bucuresti la 29 mai 2000. "Acordul a fost aprobat prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 841 din 21.09.2000 si este in vigoare de la data de 10.10.2000", preciza MApN.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.