Autoritatile franceze s-au mobilizat impotriva delincventei rome, scrie vineri Le Figaro, care mentioneaza ca impulsul in acest sens - foarte ferm - a venit chiar de la seful statului, Nicolas Sarkozy,care i-a cerut ministrului de interne sa accelereze masurile de contracarare, inclusiv expulzarile.

Martea trecuta, cu ocazia unei reuniuni pe teme de securitate interna, Nicolas Sarkozy a adus in discutie spinoasa problema a delincventilor itineranti originari din Europa de Est, in special din Romania.

Plasati sub controlul unor grupari mafiote, care ii obliga sa traiasca in conditii de viata mizerabile, numerosi cetateni, cu precadere din randul comunitatii rome, sunt obligati sa cerseasca, sa fure si sa jefuiasca pentru cei care le dau ordine in acest sens. Acestia "stau la adapost in Carpati", precizeaza Le Figaro.

Miercuri, la incheierea Consiliului de ministri, seful statului francez a pus punctul pe i si i-a cerut ministrului de interne, Brice Hortefeux, sa accelereze punerea in practica a unui plan de actiune specific, informeaza NewsIn.

  • Spargeri date de adolescenti!

Un raid intreprins marti in Montbéliard este ilustrativ pentru amploarea problemei, potrivit cotidianului francez. La ora 6.00 dimineata, 150 de politisti si jandarmi au invadat o tabara in care se adapostea o banda de hoti. Cei care dadeau propriu-zis spargerile, fortand usile si ferestrele locuintelor, erau adolescenti. Furau bijuterii si bani, in timp ce complicii lor adulti ii asteptau in masini. In total, au fost retinuti 18 suspecti, noua majori si noua minori, dintre care trei cu varsta de pana in 13 ani. Banda, careia i se reproseaza circa 50 de furturi, traia intr-o caravana, iar cei mai mici membri erau adapostiti in corturi, la marginea taberei. In urma raidului, anchetatorii au gasit cateva mii de euro in monede, precum si o "ascunzatoare" in care se aflau 75 de bijuterii. Au fost confiscate doua masini, intre care un Jaguar folosit in timpul jafurilor.

Venita in Franta de la caderea Zidului Berlinului, aceasta populatie este considerata de autoritati ca fiind la originea unei "recrudescente a infractionalitatii mici si mijlocii", scrie Le Figaro. In 2009, actiunile orientate impotriva recidivistilor originari din Romania au dus la arestarea preventiva a 1.800 de persoane, dublu fata de anul precedent, precizeaza cotidianul francez.

Pentru a lupta impotriva acestui tip de flagel, sunt explorate mai multe piste.

  • Indepartarea oricarei persone care tulbura ordinea publica

Franta si Romania ar urma sa semneze doua acorduri in virtutea carora 20 de politisti romani vor fi trimisi in Franta, in timp ce minorii neinsotiti, adesea victime ale unei forme de sclavie moderna, vor fi trimisi inapoi in Romania. In 2009, 40% dintre romii pusi in cauza pentru diverse delicte au fost minori. De pilda, directia regionala a politiei transporturilor (DRTP) a retinut anul trecut 2.500 de tinere fete, care, in grupuri foarte mobile, comiteau furturi asupra calatorilor si turistilor din Ile-de-France. In jurul Parisului, au fost numarate nu mai putin de 110 tabere improvizate, dintre care 40 numai in departamentul Seine-Saint-Denis, unde traiau intre 2.000 si 3.000 de romi.
Citeste si:
O piramida veche de 5.000 de ani, vandalizata in Peru
O piramida veche de 5.000 de...

Planul de bataie al guvernului francez prevede facilitarea indepartarii din tara a oricarei persoane implicate in tulburari de ordine publica sau care nu este in masura sa justifice resurse care sa-i permita sederea pentru mai mult de trei luni.

Pe de alta parte, la initiativa lui Brice Hortefeux, va fi constituita o baza de date cu amprentele digitale ale tuturor persoanelor care pleaca benevol din tara in schimbul unui ajutor banesc, pentru ca autoritatile sa se asigure ca aceste persoane nu revin in Franta si cer din nou ajutor financiar.

De asemenea, in urmatoarele zile ministrul de interne va emite o circulara prin care le va explica prefectilor posibilitatile pe care le vor avea din toamna de evacuare a celor care ocupa clandestin un teren, fie privat sau public. Aceste masuri inedite vor putea fi luate printr-o simpla decizie administrativa, fara a mai trece prin faza judiciara, care este mai lunga si mai complicata.

Citeste si:
Parchetul francez cere trimiterea in judecata a lui Sarkozy
Parchetul francez cere...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.